Erdoğan: S-400'den geri dönülmesi artık söz konusu değil

Erdoğan: S-400'den geri dönülmesi artık söz konusu değil

S-400 hava savunma sistemlerinin Rusya'dan satın alınması konusunda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Artık geri dönülmesi söz konusu değil." dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan hem YPG hem de Rusya’dan satın alınan S-400 füze savunma sistemleri konusunda açıklama geldi. Erdoğan S-400 füze sistemi için “Artık geri dönülmesi söz konusu değil” dedi.

Erdoğan yerel seçim öncesinde farklı televizyonlara verdiği demeçler kapsamında NTV’ye konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Amerika’nın Türkiye’nin Rusya’dan satın aldığı S-400 füze sistemleri konusunda yaklaşımını değiştirmesini umduğunu söyledi. Türkiye’nin eski ABD Başkanı Barack Obama döneminde Amerika’dan Patriot satın alma talebinde bulunduğunu ancak buna olumsuz cevap geldiğini belirten Erdoğan “Putin bu konuda bize çok çok olumlu yaklaştı. Güzel bir imkan sundu. Hayır bunu almayacağız mı diyelim?” ifadelerini kullandı.

Füze savunma sisteminin Yunanistan ve Bulgaristan’da da olduğunu belirten Erdoğan “Burada sesiniz çıkmıyor. Kalkıyorsunuz Türkiye’de olunca bu adımı atıyorsunuz” diye konuştu. “Patriotlar konusunda siz de bize iyi şartları sağlarsanız buna da varız” diyen Erdoğan “Biz de alternatifli çalışmak durumundayız. Ama yok S-400 almayın diyorlar. Kusura bakmayın biz bu anlaşmaları yaptık, bitti bu iş. Bizim S-400 olayında geri adımımız artık söz konusu değildir.” şeklinde konuştu. Erdoğan ayrıca son görüşmesinde Trump’ın kendisine hak verdiğini ifade etti.

“YPG’den silahların toplanacağı sözünü samimi bulmuyorum”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın gündeminde Suriye krizi de vardı. Erdoğan, Suriye’de Amerika’nın desteklediği ve Türkiye’nin terör örgütü olarak gördüğü YPG’ye verilen silahların geri alınması gerektiğini vurguladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan NTV’ye verdiği demeçte Amerika’nın bu silahları YPG’den alacağına inanmadığını söyledi. Erdoğan “Generaller ellerinde silahların seri numaralarının olduğunu ve bunların geri toplanacağını söyledi. Ben bunu samimi bulmuyorum” diye konuştu.

“Güvenli bölge bizim kontrolümüzde olmalı”

Erdoğan Amerika’nın Suriye’den çekilme sürecine de değindi. “Bu çekilme süreci bir oyalama taktiğine dönüşürse, yaklaşımımız farklı olur” dedi.

Amerika geçtiğimiz hafta Suriye’den çekildikten sonra 400 Amerikan askerinin ülkede kalacağını açıklamıştı. Karar ABD Başkanı Trump’ın Cumhurbaşkanı Erdoğan’la yaptığı telefon görüşmesinin ardından gelmiş, Beyaz Saray’dan görüşmeyle ilgili yapılan açıklamada iki liderin Suriye’de olası bir güvenli bölge oluşturulması konusunda eş güdüme devam edecekleri belirtilmişti.

Erdoğan, “Bizim için önemli olan Türkiye’nin güvenli bölgeyi kontrol etmesi. Burada kontrolü Almanya, Fransa ya da Amerika’ya bırakamayız. Bunu açık şekilde onlara söyledim” şeklinde konuştu.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.