Ermenistan Başbakanı Paşinyan: Azerbaycan ile yeni bir savaş muhtemel

Ermenistan Başbakanı Paşinyan: Azerbaycan ile yeni bir savaş muhtemel

Azerbaycan ve Ermenistan Dağlık Karabağ nedeniyle iki kez savaştı. Çatışmalar ateşkesle azalsa da iki ülke arasında gerginlik sürüyor.

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, bir barış anlaşması yapılamaması durumunda Azerbaycan ile yeni bir savaşın 'yüksek olasılık' olduğunu söyledi.

Fransız haber ajansı AFP'ye konuşan Ermenistan Başbakanı Paşinyan, Azerbaycan'ı 'soykırım' yapmakla da suçladı.

Azerbaycan ve Ermenistan Dağlık Karabağ nedeniyle iki kez savaştı. Çatışmalar ateşkesle azalsa da iki ülke arasında gerginlik sürüyor.

Sorunun çözümü için Avrupa Birliği, Amerika Birleşik Devletleri ve Rusya arabuluculuk yapıyor. Ancak yapılan görüşmelerden henüz bir sonuç çıkmadı.   

Fransız haber ajansına konuşan Paşinyan, "Bir barış anlaşması imzalanmadığı ve böyle bir anlaşma iki ülke parlamentosu tarafından onaylanmadığı sürece, elbette yeni bir savaş çok muhtemel" dedi.

İki ülke arasındaki tansiyon, Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ'ı Ermenistan'a bağlayan Laçın koridorunu geçici olarak kapatmasının ardından daha da yükseldi. Bu uygulama bölgede ilaç ve gıda sıkıntısı tartışmalarını gündeme getirdi.

Paşinyan ise Bakü yönetimi sert ifadelerle eleştirdi. Karabağ'da yaşanan soruna ilişkin konuşan Paşinyan, "Biz bir soykırım hazırlığından değil, devam eden bir soykırım sürecinden bahsediyoruz" ifadelerini kullandı.

AB arabuluculuğunda 15 Temmuz'da Brüksel'de gerçekleştirilen barış görüşmelerinin son turunda bir ilerleme sağlanamazken Paşinyan, Batı ve Rusya'nın ablukayı kaldırması için Bakü'ye daha fazla baskı yapması gerektiğini söyledi.

İki ülke son olarak 2020 yılında Dağlık Karabağ'da karşı karşıya gelirken, Azerbaycan tarafı savaşta büyük kazanımlar elde etti. Varılan ateşkesin ardından bölgede gerginlik sürüyor.

Kaynak: Euronews

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.