Eş Şebab Kenya saldırılarının görüntülerini yayınladı

Eş Şebab Kenya saldırılarının görüntülerini yayınladı

Somali'de faaliyet gösteren Eş Şebab Hareketi, Kenya'da hükümet güçlerine yönelik düzenlenen saldırılara ait görüntüleri yayınladı

Somali'de faaliyet gösteren Eş Şebab Hareketi, Kenya'da hükümet güçlerine yönelik düzenlenen saldırılara ait görüntüleri yayınladı.

El Kaide'nin Somali'deki yapılanması olan Eş Şebab'ın medya kanalı olan "Al Kataib" tarafından yayınlanan yaklaşık bir saatlik videoda, Kenya sınırları içinde hükümet güçlerine yönelik düzenlenen saldırıların ayrıntıları paylaşılmış.

Örgütün geçtiğimiz gün servis ettiği videonun ana temasını, hükümet güçlerini hedef alan saldırıların dini temeldeki meşruiyetinin ispatı oluşturuyor.

Eş Şebab tarafından yayınlanan yeni videoda El Kaide'nin ABD hava saldırılarında öldürülen din adamlarına ait birçok ses kaydı ve görüntünün kullanıldığı görülüyor.

Videonun giriş kısmında Kenya topraklarında belli bir bölüm Eş Şebab tarafından kullanılan bayrak ile öne çıkarılmış.

Bu bölgenin "İşgal altındaki Müslüman toprakları" olarak öne çıkarıldığı videoda, örgüte bağlı savaşçıların bu bölgede özel operasyonlar düzenlediği ifade ediliyor.

k1.jpg

El Kaide'nin kurucu lideri Usame bin Ladin'e ait görüntülerle de bölgede yürütülen savaşın aslen meşru bir dini zemin üzere inşa edildiği üzerinde duruluyor. 

s2-006.jpg

Kenya'nın güney sahilinde yer alan bölgede bir polis merkezine yönelik düzenlenen saldırıya ait görüntülerle birlikte, Yemen'de 2015 yılında ABD hava saldırısında öldürülen El Kaide'nin meşhur din adamlarından Haris el Nazari'nin ses kaydı aynı anda veriliyor. Nazari, ses kaydında Müslüman olmayan güvenlik güçlerine yönelik düzenlenecek saldırıların dini açıdan meşruiyetinden bahsedip, belli kaynaklardan deliller sunuyor.

Nazari'nin konuşmasından sonra, Eş Şebab savaşçıları tarafından ele geçirilen polis merkezinden görüntüler veriliyor. Savaşçıların, Kenya polis güçlerine ait mevzilerin tamamını ele geçirdiği ve ateşe verdiği görülürken, polislere ait bir araca yüklenen silah-mühimmat ve diğer eşyalar aynı araçla başka bir yere taşınıyor.

s1-001.jpg

s3-001.jpg

s4-001.jpg

Eş Şebab savaşçılarının Somali topraklarında düzenlenen saldırılara göre, gerilla taktiklerini daha fazla uyguladığı anlaşılan görüntülerde, Kenya güvenlik güçlerine yönelik düzenlene saldırıların genellikle yola yerleştirilmiş el yapımı patlayıcı ve pusu şeklinde gerçekleştiği görülüyor.

Aşağıdaki saldırıda, Kenya hudud birliklerine ait bir konvoyun geçişi sırasında ilk olarak, yola önceden yerleştirilmiş bir el yapımı patlayıcı (EYP) infilak ettiriliyor. Ardından ise çatışma başlıyor.

s5-003.jpg

s6.jpg

s7.jpg

Yayınlanan videonun büyük bir kısmında Eş Şebab savaşçılarının pusu, baskın ve EYP'li saldırıları ön plana çıkarılmış. Yine videonun ilerleyen kısımlarında 2012 yılında Pakistan'ın Kuzey Veziristan bölgesinde ABD hava saldırısı sonucu öldürülen El Kaide'nin meşhur din adamlarından Ebu Yahya el Libi'nin ses kaydı kullanılmış.

s8.jpg

Libi'nin Somali'deli gelişmelerle ilgili yaptığı eski bir konuşmaya ait olan ses kaydı, Eş Şebab tarafından geçtiğimiz dönemde de kullanıldı. Ebu Yahya Libi bu ses kaydında Kenya'nın Somali'ye yönelik askeri müdahalesine ve varlığına son vermesini, yoksa durumun kendi lehlerine hiç iç açıcı sonuçlar doğurmayacağını ifade ediyor.

Videonun ilerleyen kısımlarında Kenya polis güçlerine ait bir zırhlı aracı hedef alan EYP saldırısında görüntüler:

s9.jpg

s11.jpg

s12.jpg

Yine El Kaide'nin Yemen'deki meşhur din adamlarından olan ve 2011'de ABD insansız hava araçları tarafından düzenlenen saldırıda öldürülen Enver el Evlaki'nin bir mesajı da Eş Şebab tarafından yayınlanmış. 

"Kenya halkına mesaj" başlığını taşıyan bu bölümde Evlaki'nin El Kaide'nin Yemen yapılanmasının medya kolu olan "Al Malahem" de yayınlanan İngilizce bir konuşması gösteriliyor.

s13.jpg

Videonun son kısmındaysa çatışmalarda ölen Eş Şebab savaşçılarının görüntüleriyle birlikte El Kaide lideri Eymen ez Zevahiri'nin ses kaydı dinletiliyor.

s14.jpg

Sonuç olarak, her ne kadar videonun büyük bir kısmında Eş Şebab örgütünün Kenya'da düzenlediği saldırılara ait görüntüler yer alıyor olsa da, videonun ana temasını düzenlenen bu saldırıların dinen meşru olduğu mesajı oluşturuyor. 

El Kaide'nin öldürülen din adamlarına ait eski ses ve görüntü kayıtlarının servis edilmesi de Eş Şebab Hareketi'nin El Kaide'ye olan bağlılığının vurgulanması olarak değerlendirilebilir.

Eş Şebab'ın bölgede artan saldırılarıyla birlikte, son dönemde medya alanında da daha fazla aktif olmaya başladığı gözlemleniyor. Örgüt, kısa sayılabilecek bir süre içinde bu incelemenin de dahil olduğu üç propaganda filmi yayınladı.

Batılı araştırma kuruluşları tarafından geçmiş dönemde yapılan değerlendirmelerde, El Kaide'nin ana yayın organı "As Sahab"ın etkili video yapımları servis ettiği belirtilmekteydi. Günümüzdeyse Eş Şebab'ın medya kolu olan "Al Kataib"in bu görevi yerine getirdiği görülüyor.

Kaynak: Mepa News

 

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.