Esed rejimi ve YPG'den Türkiye'ye karşı ortak operasyon odası hamlesi

Esed rejimi ve YPG'den Türkiye'ye karşı ortak operasyon odası hamlesi

Beşar Esed rejimi ve YPG, Türkiye'nin yakın bir zamanda Suriye kuzeyine harekat gerçekleştirmesini beklerken, ortak iş birliğini artırıyor.

Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyine muhtemel harekatı öncesinde Rusya ve İran tarafından desteklenen Beşar Esed rejimi ile PKK'nın Suriye'deki uzantısı olan ve Rusya ile ABD tarafından desteklenen YPG arasında iş birliği sürecinde ilerlemeler kaydediliyor.

Bu kapsamda iki taraf, Türkiye'nin Suriye'ye harekatının öncesinde ortak askeri iş birliğini daha da artırmak amacıyla karşılıklı görüşmelerde bulunuyor.

Syria Observer sitesinin Esed rejimine yakın Al-Watan gazetesinden aktardığına göre, rejim güçleri ile YPG arasında ortak savunma anlaşması görüşmeleri yapılıyor. Savunma anlaşmasının, Türkiye'nin Suriye kuzeyinde hedef alma ihtimalinin bulunduğu bölgeleri kapsayacağı belirtiliyor.

Esed rejimi bir süredir Suriye kuzeyine asker yerleştiyor

Rejim güçlerinin bir süredir Suriye kuzeyindeki YPG kontrolündeki bölgelere askeri sevkiyat yaptığı ve birlik konuşlandırdığı biliniyordu.

YPG kaynaklarına dayandırılan bir haberde, Esed rejim güçlerine ait askeri konvoylar son olarak Rakka ilindeki Ayn İsa ve Halep ilindeki Ayn el Arab (Kobani) kasabalarına ulaştığı ve yüzlerce askerin bölgeye yerleştirdiği bilgisi paylaşılmıştı.

Yerel kaynaklar ayrıca, Esed rejimine bağlı yüzlerce askerin ise önümüzdeki günlerde Halep ilinde Fırat nehrinin 30 kilometre batısında bulunan Menbiç ve çeşitli bölgelere aktarılacağını ifade etmişti.

Söz konusu ortak savunma operasyon odasının ise Esed rejimi güçleri öncülüğünde faaliyete geçmesi bekleniyor. Esed rejiminin, Rusya'nın da destek vereceğinin vurgulandığı ortak operasyon odası kapsamında YPG'den saha ve operasyon yönetimi konularında daha fazla hareket alanı istiyor.

Rusya'nın rejim ile YPG arasındaki görüşmelere liderlik ettiği ve bu görüşmelerin olumlu sonuçlanmasını umduğu aktarılıyor.

Esed rejimi özellikle Tel Rıfat'ı istiyor

Türkiye'nin olası Kuzey Suriye operasyonunun hedefindeki bölgelerden biri olan Tel Rıfat'ın PKK'nın Suriye kolu YPG tarafından Rusya ve İran destekli rejim güçlerinin kontrolüne bırakıldığı iddia edilmişti.

Yerel kaynaklar tarafından aktarılan görüntülerde Rusya ve İran destekli Beşar Esed rejimi güçlerinin YPG kontrolündeki Tel Rıfat'a çok sayıda askeri araç sevkiyatı yaptığı tespit edilmişti.

Rejim güçleri ve YPG arasında hangi konular görüşülmüştü?

Türkiye'nin olası Suriye harekatını duyurmasının hemen ardından YPG ve Esed rejimi yetkilileri arasında bir dizi görüşme gerçekleştirmişti.

YPG ve Esed rejimi heyeti arasında düzenlenen toplantılarda, taraflar Türkiye'nin Suriye kuzeyine olası operasyonuna karşı iş birliği yapma kararı aldı.

Rejim güçlerinin özellikle, Tel Rıfat'ın da içerisinde bulunduğu ve Türkiye'nin harekat düzenlemesi beklenen bölgelerin savunulması konusunda YPG'ye askeri destek sağlamayı taahhüt ettiği vurgulanmıştı.

Kaynak: Mepa News

280.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.