Etiyopya Eş Şebab'a karşı alarmda

Etiyopya Eş Şebab'a karşı alarmda

El Kaide'nin Doğu Afrika kolu Eş Şebab'ın Somali ile Etiyopya sınırı arasında yer alan Ogadin bölgesine düzenlediği saldırılar bölgedeki yönetimi birtakım güvenlik tedbirleri almaya itti.

Etiyopya'nın Somali bölgesindeki yönetime bağlı Kabine, 4 Ekim'de güvenlik meselelerini görüşmek üzere toplandı.

Kabine toplantısında, geçtiğimiz aylarda Eş Şebab'ın saldırılarında büyük zarar gören güvenlik güçlerinin harcamaları artırma kararı alındı.

Yerel kaynaklardan elde edilen bilgilere göre Etiyopya hükümetine bağlı yönetim bölgedeki güvenlik güçlerine 5,5 milyon dolar (289 milyon Etiyopya Birri) yatırım yapacak.

Kabinede oy birliğiyle kabul edilmesi beraberinde "güvenlik tehditlerine" karşı bölgenin özel kuvvetleri ve milislerinin güçlendirilmesi hedefleniyor.

Ogadin'de şu an için bir silahlı çatışma yaşanmasa da söz konusu kararın gelecekte meydana gelebilecek herhangi bir dış müdahaleye karşı alındığı bildirildi.

Mevcut süreçte Mogadişu yönetiminin uluslararası ortakları, kabile milisleri olmak üzere çeşitli askeri güçlerce Eş Şebab'a karşı topyekün savaş ilan ettiği biliniyor.

Bu çerçevede taraflar arasında son dönemde yoğunlaşan çatışmalar Somali'nin orta ve güney kesimlerinin yanı sıra Etiyopya-Somali sınırında da yaşanıyor.

Öte yandan Mogadişu yönetimi lideri Hasan Şeyh Mahmud ve Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed geçtiğimiz günlerde bir araya gelerek, iki ülkenin cihat yanlısı gruplara karşı etkin bir şekilde mücadele etme ihtiyacına parmak basmıştı.

Bu kapsamda Mogadişu yönetiminin askeri harekatına son olarak Etiyopya güçleri ve Etiyopya tarafından desteklenen milis grupların da iştirak ettiği görüldü.

Etiyopya yönetimi tarafından teşkil edilen ve desteklenen paramiliter Liyu güçlerinin, çatışmalar kapsamında sınır hattında saldırılara dahil olduğu bildirildi.

Yerel kaynakların aktardığı bilgilere göre, Eş Şebab Somali'nin Bakol ilinde, sınır hattına yakın Washaqo bölgesinde saldırı düzenledi. Quracle köyü yakınında düzenlenen saldırı sonrası çıkan çatışmalar 4 Ekim günü boyunca sürdü.

Bölge kaynakları, çatışmalarda Liyu güçlerinin en az 50 kayıp verdiğini ve bölgeden çekilmek zorunda kaldığını ifade etti. Saldırılarda Liyu güçlerinin komutanlarından da ölenler olduğu bildirildi.

Son dönemde Etiyopya-Somali sınır hattında çatışmalar şiddetleniyor. Çatışmalarda Etiyopya ordusu da ağır kayıplar verirken, Eş Şebab, Somali kontrolündeki Ogadin bölgesinde etkinlik alanı inşa etmeye çalışıyor.

Eş Şebab'ın Ogadin bölgesinde Etiyopya güçlerine yönelik temmuz ayında gerçekleştirdiği saldırılarda Etiyopya tarafından yüzlerce asker ve milis öldürülmüştü.

Kaynak: Mepa News

whtspp.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.