Evine yönelik baskın sonrası Taliban saflarına katılan bir mühendis: Şahab Leval

Evine yönelik baskın sonrası Taliban saflarına katılan bir mühendis:  Şahab Leval

Afganistan'da öğretmenlik yapan mühendis Şahab Leval, ülkede Taliban'a yönelik artan desteğinden örneklerinden biri.

Şahab Leval, Afganistan'da son yıllarda Taliban'a yönelik artan desteğin örneklerinden biri.

30'lu yaşlardaki Leval, son dönemde Taliban'ın sosyal medyada tanınan yüzlerinden birisi olurken, hikayesi de Taliban'ın ülkedeki pozisyonunu anlatmak için sıklıkla kullanıldı.

Mühendislikten Taliban saflarına

Hayatı Afganistan'ın nispeten en gelişmiş şehirlerinden ikisi olan Kabil ile Herat arasında geçen Peştun asıllı Şahab Leval, tıpkı diğer milyonlarca Afgan gibi işgal ve savaş ortamında büyümüş.

Afganistan'ın başkenti Kabil'de büyüyen 29 yaşındaki Leval, mühendislik fakültesinden mezun oldu ve inşaat mühendis ünvanını aldı.

Fakülteyi bitiren ve iyi derecede İngilizce bilen Leval, kısa bir süre sonra İngilizce öğretmenliği yapmaya başladı.

Başkent Kabil'de ve ülkenin batısındaki Herat şehrinde öğretmenlik yaparken, Afganistan şartlarında hiç de azımsanmayacak bir ücret olan, aylık yaklaşık 390 dolar kazanıyordu.

sahableval.jpeg

Leval, ABD ve Kabil hükümeti güçlerinin evine düzenlediği baskına kadar, sıradan bir hayat yaşamaya devam etti.

Gece baskınıyla değişen hayat

ABD ve Kabil hükümeti güçlerince Şahab Leval'in evine düzenlenen baskında, annesi ve kız kardeşi başta olmak üzere tüm ailesi hakaret ve tacize uğradı.

Ülkede ABD ve Kabil hükümeti tarafından gerçekleştirilen baskınlarda ağır insan hakları ihlalleri yaşandığı biliniyor.

Söz konusu baskınlarda çok sayıda sivil öldürülürken, Taliban ile alakası olmayan birçok sivil zorla alınkonuluyor, ev sakinleri taciz ediliyor ve evler tahrip ediliyor.

Hikayesi sosyal medyada yayılan Şahab Leval, evine düzenlenen baskının ardından gönüllü olarak Taliban'a katılmaya karar veriyor.

Taliban saflarına katılan ve ABD ile Kabil hükümetine karşı devam eden savaşa yer alan Leval, sosyal medyada da Taliban'a destek oluyor.

Sosyal medyada birçok tartışma programına katılan ve Kabil hükümeti güçlerini Taliban'a katılmaya teşvik eden Leval, aynı zamanda Taliban'a dair haberleri de sosyal medya üzerinden paylaşıyor.

sahableval2.jpeg

Leval, ülkede yaklaşık 20 yıldır devam eden işgal sürecinde yaşanan ihlaller nedeniyle Taliban saflarına katılan binlerce Afgandan biri.

Onun hikayesi, Afganistan'da Taliban'ın neden bu kadar yaygın bir biçimde benimsendiğine de ışık tutar nitelikte.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.