Kabil yönetimi: 2 bin Taliban mahkumu daha serbest bırakılacak

Kabil yönetimi: 2 bin Taliban mahkumu daha serbest bırakılacak

Afganistan'da ABD destekli Kabil yönetimi lideri Eşref Gani, daha fazla Taliban mahkumunun serbest bırakılacağını açıkladı.

Eşref Gani tarafından yapılan açıklamada, 2 bin Taliban mahkumunun daha önümüzdeki süreç içerisinde Kabil hükümetine bağlı hapishanelerden serbest bırakılacağını ifade etti.

Dijital bir konferansta konuşan Gani, daha önce serbest bırakılan 3 bin Taliban mahkumuna ek olarak 2 bin mahkumun daha yakında serbest bırakılacağını belirtti.

"Mahkumlar serbest kalırsa görüşmelere hazırız"

Öte yandan sosyal medya hesabı üzerinden açıklama yapan Taliban Siyasi Ofis Sözcüsü Suheyl Şahin, esir takası sürecinin sona ermesiyle Afganlar arası görüşmelere hazır olduklarını belirtti.

ABD ile Taliban arasında 29 Şubat'ta Katar'da imzalanan anlaşma gereği Kabil yönetiminin 5 bin Taliban mensubunu, Taliban'ın ise bin Kabil yönetimi personelini serbest bırakması gerekiyor.

ABD ile Taliban arasında imzalanan anlaşmada esirlerin serbest bırakılmasına dair şu hüküm yer alıyordu:

"Birleşik Devletler tüm ilgili taraflar ile, tüm ilgili tarafların işbirliği ve onayıyla bir güven inşa edici tedbir olarak, savaş esirlerinin ve siyasi tutsakların süratle serbest bırakılması için bir plan üzerine derhal çalışmaya başlayacağını taahhüt eder. Birleşik Devletler tarafından bir devlet statüsünde tanınmayan ve Taliban olarak bilinen Afganistan İslam Emirliği mensubu beş bine kadar (5000) esir ve diğer tarafın bin (1000) esiri, Afganlar-arası görüşmelerin ilk günü olan 10 Mart 2020, Hicri ay takvimine göre 15 Recep 1441, Hicri güneş takvimine göre 20 Hût 1398 tarihinde serbest bırakılacaktır. İlgili taraflar müteakip  üç ay süresince geriye kalan tüm tutsakları serbest bırakma hedefindedir. Birleşik Devletler bu hedefi tamamlamayı taahhüt eder. Birleşik Devletler tarafından bir devlet statüsünde tanınmayan ve Taliban olarak bilinen Afganistan İslam Emirliği, serbest bırakılan tutsaklarının, bu anlaşmada zikredilen sorumluluklarla bağlı olacağını, böylece Birleşik Devletler ve müttefiklerine karşı bir tehdit teşkil etmeyeceklerini taahhüt eder."

Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.