'Serbest kalan Taliban üyeleri cepheye geri dönüyor'

'Serbest kalan Taliban üyeleri cepheye geri dönüyor'

ABD ile Taliban arasındaki anlaşma sonrası başlayan esir takasında serbest kalan Taliban mensuplarının cephe hatlarına geri döndüğü ifade ediliyor.

Afganistan'da, ABD ile Taliban arasında imzalanan anlaşma sonrası Kabil hükümeti tarafından serbest bırakılan Taliban mahkumları cephe hatlarına geri dönüyor.

Bölge kaynakları, Taliban üyelerinin savaşa daha büyük bir istekle geri döndüğünü, bu durumun Taliban'a moral olarak üstünlük sağladığını aktarıyor.

"Ülkede yabancıları istemiyoruz"

Yakın bir süreçte başkent Kabil'in kuzeyindeki Bagram Cezaevi'nden serbest bırakılan Taliban mensubu Muhammed Davud, AFP ajansına konuştu.

Davud, şu ifadeleri kullandı: "Eğer Amerikalılar çekilmezse cihadımıza devam ederiz. Çok fazla Afgan'ı katlettiler. Artık ülkemizde yabancı güçleri istemiyoruz."

Davud, 9 sene önce Afganistan'ın kuzeyindeki Faryab ilinde ABD güçleri tarafından yakalanmıştı, Yakalandığında 28 yaşında olan Davud, şu an 37 yaşında.

Taliban liderleri, hapisten serbest bırakılan mensuplarına cephe hatlarında ihtiyaçları olmadığı, zira yeterince insan güçlerinin olduğunu belirtiyor.

"Taliban üyeleri sahaya dönecek"

Ancak serbest bırakılan Taliban üyelerinin tamamına yakını, yeniden savaşa dönme niyetinde.

Taliban'ın, ABD' ve hükümet güçlerine ait Pul-i Çarhi hapishanesinde tutulan üyelerinden Mevlevi Fazıl Bari, aylar önce BBC'ye verdiği bir demeçte konuya değinmişti.

Bari, kendisinin doğuştan bir savaşçı olmadığını ancak hapishanede geçirdiği beş yılın ardından hiç bu kadar ölmeye hazır hissetmediğini ifade etmişti.

“Artık dayanamıyorum. Daha önce bir motosiklet bombası patlatabileceğimi düşünmezdim ama şimdi Allah’a yemin ederim bunu yapacağım.”

Bölge kaynakları barış süreci sonrasında Taliban'ın sahada ve masada elini güçlendireceği görüşünde. Bölgede sürecin nasıl ilerleyeceğini ise zaman gösterecek.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.