Ameer Makhoul

Ameer Makhoul

Filistin-İsrail savaşında finalde ne yaşanacak?

Filistin-İsrail savaşında finalde ne yaşanacak?

Savunma Bakanı Yoav Gallant, İsrail hükümetinin Gazze'ye yönelik planının kara işgali, uzun süreli mevcudiyet, Gazze'de yeni bir "güvenlik rejimi" ve "İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki yaşam sorumluluğunun ortadan kaldırılmasını" içerdiğini söyledi. Ancak bu yeni güvenlik planının neleri içereceğini söylemedi.

Gallant ayrıca bir tampon bölge oluşturulmasıyla Gazze'nin alanının daha da küçüleceğini söyledi.

Bu arada ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, vatandaşlarını savunmanın İsrail'in sadece hakkı değil, aynı zamanda görevi olduğunu açıkladı. Bu savaşta sivillerin kaçınılmaz olarak zarar göreceğini kabul eden Blinken, İsrail'in halkını koruma yükümlülüğünü vurguladı.

Aynı zamanda, İsrail'in Lübnan ile olan kuzey cephesi, kapsamlı ve yıkıcı bir savaşa yol açabilecek günlük askeri çatışmaların yaşandığı tehlikeli bir duruma geldi. İki taraf da bunu istemese de durum kritik bir noktaya yaklaşıyor.

Bazı İsrailli analistler, Gazze planı tamamlandıktan sonra Lübnan'da Hamas'tan çok daha güçlü bir gücün olması kabul edilemez olacağından, kuzey cephesinde de önleyici bir saldırı çağrısında bulundu. Diğer görüşler ise gerilimin düşürülmesi için uluslararası baskıya ihtiyaç olduğunu vurguluyor.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun hükümeti, Filistinli savaşçıların 7 Ekim'deki sürpriz saldırısının ardından net bir hedeften yoksun. Şok, başarısızlık ve intikam duyguları duruma hakim.

İsrail'in Gazze'de kalıcı bir demografik değişim arayışında olduğu yönündeki korkular nedeniyle Mısır ve Ürdün, Filistinlilerin her iki ülkeye de zorla yerleştirilmesi olasılığını kesin bir dille reddetti.

Yine de muhalefet lideri Benny Gantz'ın da dahil olduğu İsrail savaş hükümetinin kurulması ve sertlik yanlısı bakanların etkisiz hale getirilmesi, Gazze'deki Filistin topraklarını küçültmeyi, nüfusu güneye itmeyi, büyük bir yıkıma yol açmayı, Hamas'ı ve otoritesini ortadan kaldırmayı ve bu önlemlerin bir tampon bölge ve uluslararası sponsorluk altında sivil bir otorite aracılığıyla sürdürülebilirliğini sağlamayı içeren uzun vadeli bir İsrail planının netleştiğine işaret ediyor.

Bu, İsrail'in kırk yıl önce Lübnan'a uygulamaya çalıştığı ve başarısız olduğu modelin aynısıdır.

Siyasi çözüm yok

İsrail hükümeti bugüne kadar ABD yönetimi ve Avrupa Birliği tarafından desteklendi. Ancak İsrail, açıkça Hamas'ı zayıflatmaya ve ortadan kaldırmaya çalışırken, Filistinlilerin bağımsız bir devlet taleplerini de baltalamaya çalışıyor.

İsrail'in son dönemde yaşadığı askeri ve güvenlik şoklarına rağmen, uzun süredir devam eden Filistin işgaline yaklaşımında köklü bir değişiklik olmadı. Ülkedeki hiçbir siyasi güç siyasi ya da adil bir çözüm önerisinde bulunmadı.

ABD'de Başkan Joe Biden, iki çatışma arasında paralellik kurarak Kongre'den İsrail ve Ukrayna için on milyarlarca dolar acil destek tahsis etmesini istedi. İsrail'in hedeflerine ulaşamamasının bölgedeki (zaten azalmakta olan) Amerikan etkisi ve Washington'un öncelikleri üzerinde yansımaları olacağı açıktır.

Savaşın hedeflerine ilişkin yapılan açıklamaların gerçek hedefler ya da öncelikler olmadığını belirtmek önemlidir. Yukarıda özetlenen Gallant planı bile, savaşın bir sonraki aşaması başlamadan önce düşmanı içeriden çökertmeyi amaçlayan "hibrit savaş" taktiklerine girmektedir.

İsrail Gazze'ye bomba yağdırmaya, binlerce insanı öldürmeye ve yüz binlercesini yerinden etmeye devam ederken bu tür açıklamalar da bir tür psikolojik savaş olarak değerlendirilmelidir. İsrail'in 2005 yılında Gazze Şeridi'nden ayrıldıktan ve yerleşim yerlerini söktükten sonra kuzey Gazze Şeridi üzerindeki kontrolünü yeniden tesis etmeye çalıştığı görülüyor. Bu yılın başlarında Knesset'in, Ayrılma Yasası'nın işgal altındaki Batı Şeria'daki yerleşimlerle ilgili maddelerini yürürlükten kaldırdığını belirtmek gerekiyor.

Gazze'ye yönelik savaşa, işgal altındaki Batı Şeria'da ordu, hükümet ve aşırılık yanlısı -Yahudi- çetelerinin dahil olduğu tehlikeli bir saldırganlık tırmanışı ve İsrail vatandaşı Filistinlilere yönelik bir terör kampanyası eşlik etti.

Soykırım ve savaş suçları

İsrail'in Gazze'ye yönelik savaşına ve sivilleri hedef almasına karşı küresel protestoların arttığı bir dönemde, bu insani felaketin tüm sorumluluğu İsrail ve ABD hükümetlerinin yanı sıra çoğu büyük Avrupa ülkesine de aittir. Gazze şu anda soykırım ve savaş suçu eylemleriyle karşı karşıyadır.

Küresel protesto hareketleri, Arap dünyasındaki halk öfkesi ve resmi Arap duruşu ile aynı çizgiye gelerek, İsrail'in suçlarını ve sahtekarlığını uzun süredir meşrulaştıran batı medya çatlaklara yol açmaktadır. Bazı durumlarda, gazetecilerin ve analistlerin Filistin davasını savunmaya doğru kaymaya başlamasıyla birlikte bir geri dönüş gördük.

İsrail'in ABD desteğiyle Filistin halkını bastırma çabasının imkansız bir hedef olduğunu anlaşıldı. Filistin halkı ve davası, adil bir çözüme ulaşılana kadar küresel gündemin ön sıralarında yer almaya devam edecektir.

Aynı zamanda mevcut çatışmanın net bir sonu da yok. İsrail ve ABD'nin planladığı her şey onların bakış açısıyla başarıya ulaşmıyor, hatta çoğu zaman tökezliyorlar. Biden bile 11 Eylül saldırılarından sonra ABD'nin bölgedeki hedeflerinin başarısız olduğunu itiraf etti. Ne olursa olsun, bu savaş Filistinliler açısından zaten bir felaket.

Mısır'ın ev sahipliği yaptığı son barış konferansında da görüldüğü üzere, bölge genelinde stratejik ve birleşik bir Arap duruşuna dair artan bir his var. Kahire şu anda ABD-İsrail girişimine karşı en önemli bölgesel meydan okumayı temsil ediyor.

Nihayetinde, İsrail ve Amerika'nın bölgesel etkisindeki azalma ve daha geniş küresel güç değişimleri, mevcut çatışmanın nasıl gelişeceği konusunda belirleyici faktörler olabilir.


Middle East Eye'da yayınlanan bu değerlendirme Mepa News okurları için tercüme edilmiştir. Değerlendirmede yer alan ifadeler yazarın kendi görüşleridir ve Mepa News'in editöryel politikasını yansıtmayabilir.

Bu yazı toplam 2442 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Ameer Makhoul Arşivi