Filistinlilerin 'büyük dönüşü'

Filistinlilerin 'büyük dönüşü'

Geçtiğimiz hafta 19 Filistinlinin İsrail askeri tarafından öldürülmesine rağmen Gazze sınırındaki gösteriler bu hafta da devam etti.

Geçtiğimiz Cuma günü gösterilerde 19 kişinin hayatını kaybetmesine rağmen binlerce Filistinli sonraki hafta da Gazze sınırındaki gösterilere katıldı. 

İsrail güçleri geçtiğimiz Cuma günü en az 5 kişiyi vurdu, yüzlerce insanı yaraladı. Sonraki hafta da benzer şekilde 19 kişiyi öldürüp binlerce insanı yaraladı. 

Katliam, binlerce Filistinli mültecinin İsrail tarafından işgal edilen topraklarına geri dönmek için yaptıkları protesto gösterileri esnasında gerçekleşti. Gazze sakinleri ise saldırılar sebebiyle her biri sınırdan birkaç yüz metre uzakta bulunan beş çadır kampına doğru akın etti. 

Oradan büyük bir kalabalık yüksek derecede korunan sınır çitlerine yöneldi ve taş atmaya başladı. Sınırda bulunan İsrail güçleri de buna gerçek kurşun, plastik kurşun ve göz yaşartıcı gazlarla karşılık verdi.

İsrail'in şiddetli müdahalesi uluslararası alanda tepki çekerken Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres Birleşmiş Milletler'den ve Avrupa Birliği'nden bölgede bağımsız bir soruşturma başlatmasını istedi. 

Bu hafta devam eden gösterilerde sayı daha düşük olsa da kararlılık aynıydı.

20 yaşındaki Filistinli Ahmet Ebu Gali geçen haftadan kalma 40 dikiş atılmış yarasını gösterirken "Ben bugün sınırı geçeceğim ve şehit olacağım." dedi.

1-034.jpg

3-013.jpg

4-008.jpg

Büyük Dönüş Yürüyüşü isimli protesto geçtiğimiz hafta binlerce ailenin katılımıyla başlamış, Filistin'in geleneksel dansı olan dabke dansı gibi kültürel etkinliklerle devam etmişti.

İnsan Hakları İzleme Örgütü, İsrail'in gerçek kurşun kullanmasını "hukuksuz ve planlı" olduğunu belirtmişti.

Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.