Chris Rickleton

Chris Rickleton

Bir 'aile' ülkesi: Özbekistan nepotizmin kıskacında

Bir 'aile' ülkesi: Özbekistan nepotizmin kıskacında

Seçim günü, görevdeki Şevket Mirziyoyev, Özbekistan'ın en güçlü yön verici isimlerinden bazılarıyla -ki hepsi de iktidar ailesinin üyeleridir- bir seçim merkezi fotoğrafı için poz verdi.

Solunda, cumhurbaşkanlığı yönetiminde iletişim şefi olan en büyük kızı Saida Mirziyoyeva ve ülkenin en etkili iş adamlarından biri olan kocası Oybek Tursunov duruyordu.

Tursunov ve Mirziyoyeva'nın arasında, Mirziyoyev'in merhum babası Miromon'un adını taşıyan ve yaşamı boyunca ailenin memleketi olan Jizzax Eyaleti'ndeki Zomin'de doktor olarak çalışan 18 yaşındaki oğulları yer alıyordu.

Diktatörün sağında Miralisher adındaki "küçük prens" oğlu ve nüfuzlu eşi Ziroatxon Xoshimova vardı.

First Lady'nin yanında Mirziyoyev'in küçük kızı, Ulusal Sosyal Güvenlik Ajansı'nın birinci müdür yardımcısı Shaxnoza Mirziyoyeva ve Mirziyoyev'in başkanlık güvenliğinin fiili başkanı ve hızla yükselen bir iş adamı olan kocası Otabek Umarov yer alıyordu.

Mirziyoyev'in 2016'da cumhurbaşkanı olmadan önce on yıldan fazla bir süre başbakanı olarak görev yaptığı otoriter lider İslam Kerimov'un ölümünden bu yana geçen yıllarda Özbekler bu yüzleri iyi tanıdı.

Ancak RFE/RL Özbek Servisi'nin -yerel olarak Radyo Ozodlik olarak biliniyor- yakın zamanda yaptığı bir araştırmanın gösterdiği gibi, klan yönetimi bu grup fotoğrafının çok ötesine geçiyor ve başkanın daha az bilinen akrabaları ve kayınları iş ve siyaset çevrelerinde ciddi bir ağırlığa sahip.

Ve 65 yaşındaki cumhurbaşkanının 9 Temmuz'da yapılan oylamada yedi yıllık yeni bir dönemi garantilemesiyle birlikte, yakında aşağıdaki isimlere yeni isim ve yüzlerin eklendiğini görmek sürpriz olmayacaktır.

Özel bir kız kardeş

Annesi öldüğünde Şevket Mirziyoyev sadece 9 yaşındaydı ve onu yetiştirme görevi nihayetinde kendisinden üç yaş büyük kız kardeşi İnobat'a düştü.

İnobat Mirziyoyeva'nın kamuoyundaki sınırlı profili, 2013 yılında Xoshimova ve Saida Mirziyoyeva ile birlikte Mekke'ye yaptığı hac ziyaretini tamamlayan dindar bir kadın profilinden ibaret. Aile fotoğraflarında genellikle geleneksel İslami kıyafetlerle görünüyor.

Ancak bu görüntü, seçim günü fotoğrafının dışında yer alan ailenin en güçlü ve etkili üyelerinden biri olan bir kadını gizliyor.

Mirziyoyeva'nın ilk evliliğinden üç çocuğunun yanı sıra Mirziyoyev ailesinin memleketi Cizzax Eyaleti'nde yerel akaryakıt sektöründeki hakimiyeti nedeniyle "Benzin İstasyonları Kralı" olarak bilinen Toraboy Yarlakapov ile evliliğinden de üvey çocukları var.

Mirziyoyev'in en büyük kız kardeşinin en büyük kızı Gülnoza Omonova, Taşkent'in Mirzo-Ulugbek bölgesindeki 324 numaralı anaokulunun müdürü olarak görev yapıyor.

Bu nispeten mütevazı bir görev gibi görünse de, No. 324 sıradan bir anaokulu değil.

Güney Koreli bir üniversite ve aynı ülkeden bir şirket tarafından sağlanan yenileme ve ekipmanlardan yararlanan, önde gelen bir çocuk kurumu.

Mantığa uygun bir şekilde, No. 324, Mirziyoyeva Okul Öncesi Eğitim Bakanlığı'nda bir departmanın başındayken Omonova'nın kuzeni Shakhnoza Mirziyoyeva'nın okul öncesi politikaları için bir gösteri merkezi haline geldi.

Mirziyoyev'in küçük kızı, ülkenin refah sektörü üzerinde geniş kapsamlı yetkiler içeren yeni görevi için Haziran ayında bu pozisyondan ayrıldı.

Özbek kurumsal kayıtlarına göre Omonova için daha belirgin bir gelir kaynağı, çoğu Özbek'in ulaşamayacağı fiyatlarla mobilya ve aksesuar satan Taşkent'teki IKEA benzeri English Home mağazası.

Omonova görünüşe göre daha ciddi işleri, Taşkent'in kaçakçılık zengini Abu Sahiy Pazarı'nda lojistik ve ticarette önemli bir aktör olarak pozisyonu Nisan ayında bir araştırma raporu tarafından ortaya çıkarılan kocası Najim Abdujabbarov'a bırakıyor.

Küçük kız kardeşi Yulduz Omonova'nın daha görünür bir girişimcilik çizgisi var.

Özbekistan'ın kartel benzeri otomobil pazarında bir aktör olan Omonova, 2018'den bu yana Kamyon ve Otobüs Ticaret Grubu ve Turon Avto'nun sahibi. Bunlar, çeşitli otomobil modellerinin yanı sıra ithalattan iyi izole edilmiş bir pazarda daha ağır araçlar satma lisansına sahip şirketler.

Bayiliğini tedarik etme konusunda da çok fazla endişelenmesine gerek yok.

Omonova'nın kocası Sardor Maxmudjonov, kendisi gibi otomobil bayilerine lisans veren devlete ait tekelci otomobil üreticisi UzAuto Motors'da üst düzey bir yöneticilik görevine sahip.

Ancak Omonova'nın kayınpederi Oktam Maxmudjonov'un her ikisinden de daha zengin olduğu neredeyse kesin.

Başkanın uzun süredir ortağı olan Maxmudjonov, Jizzax'ın önde gelen futbol kulübü Sogdiana'nın başkanı ve sahibi olmasının yanı sıra BMB Ticaret Grubu'nda yönetim kurulu üyesi ve başkan danışmanı.

Hükümet belgelerine göre Mirziyoyev'in cumhurbaşkanı olmasından sadece dört ay sonra kurulan bu holding tarım, inşaat ve atık yönetimi gibi sektörlerde hızla genişleyerek 1 milyar dolardan fazla değere sahip 20'den fazla projeye imza attı ve Jizzax ve Sirdaryo vilayetlerinde binlerce hektar verimli araziyi satın aldı.

İnobat Mirziyoyeva, cumhurbaşkanının kardeşlerinden en etkileyici olanı.

Mirziyoyev'in iki kız kardeşi ve bir erkek kardeşi daha var ve bunların kayınpederleri inşaat ve doğal gaz gibi ekonominin en stratejik sektörlerinde iş sahibi.

Bir de başkanın anne tarafından akrabaları var ki, Özbek ailelerinde baba tarafı geleneksel olarak daha ayrıcalıklı olsa dahi, bunların da ayrı bir şekilde ele alınması gerekir.

Ancak yolsuzluğa eğilimli Özbekistan'da cumhurbaşkanı akrabaları için bile, servetin sorunsuz ve verimli bir şekilde biriktirilmesi bir miktar siyasi koruma gerektirir ki bunun tamamı her şeye gücü yeten bir cumhurbaşkanından kaynaklanmaz.

Cumhurbaşkanının küçük kız kardeşinin damadı Matluba Mirziyoyeva bu durumun örneklerinden biri.

ozbek1.jpg

Matluba'nın kızı Moxiraxon'un kocası olan Alisher Imomnazarov, Mirziyoyev iktidara geldikten kısa bir süre sonra başsavcının müfettişlerinin çalışmalarını denetleyen bir birimin başına geçti.

Bu rol ona esasen bu birim tarafından başlatılabilecek herhangi bir soruşturmaya müdahale etme yetkisi veriyor.

Benzer bir şekilde, Inobat'ın en küçük kızı Umida aracılığıyla dünürlerinden biri, Devlet Varlıklarının Yönetimi Ajansı'nın Taşkent bölümünün başına geçti.

Axad Razzoqov'un bu ofisteki rolü, Abu Sahiy ve Oloy gibi birinci ailenin derinlemesine yatırım yaptığı ve adeta para basan pazarların ismen devlete ait olduğu göz önüne alındığında özellikle önemlidir.

Ancak cumhurbaşkanının ablası için hükümette daha da değerli bir isim, Özbekistan'ın ekonomi ve finans sektörlerini denetleyen başbakan yardımcısı Cemşid Kuçkarov olabilir.

Özbek Servisi'nin kaynakları, Inobat Mirziyoyeva'nın torunlarından birinin şu anda Cemşid Kuçkarov'un oğluyla evli olduğunu ve bir kaynağın Kuçkarov'u fiilen dokunulmaz olan bir "süper bakan" haline getirdiğini söylediği bir gelişme yaşandığını söyledi.

Qoqon bağlantısı

Mirziyoyev'in eşi Ziroatxon Xoshimova, Mirziyoyev'le birlikte düzenli olarak kamuoyu önüne çıkması ve gezilere katılmasıyla Orta Asya'daki pek çok first lady'den ayrılıyor.

Özbek Servisi'ne konuşan çok sayıda kaynağa göre Xoshimova, Sağlık Bakanlığı ve ilaç sektörü 65 yaşındaki eşin uğrak yeri olduğu için hükümet genelindeki atamalar üzerinde nüfuz sahibi.

Bu görüş, 2020 yılında Özbek Servisi tarafından yapılan ve first lady'nin yardım kuruluşunun koronavirüs salgını sırasında Çin'den oksijen konsantratörü tedariki ve ithalatına nasıl dahil olduğunu vurgulayan bir başka soruşturmayla da kısmen destekleniyor.

Ancak Xoshimova, yoğun nüfuslu ve sosyal açıdan muhafazakar Fergana Vadisi bölgesindeki köklerini derinleştirerek iktidar ailesi için başka bir şekilde fayda getiren bir isim olduğunu kanıtladı.

Hatta Xoshimova'nın küçük kızı Shahnoza'nın 2007 yılında Qoqon şehrinin yerlisi olan Umarov'u eş olarak seçmesinde etkili bir rol oynadığına inanılıyor.

Kerimov döneminde halkın gözünden saklanan bu iki yönetici aile üyesinin aileleri şimdi utanıp sıkılmadan, açıkça gelişiyor.

Xoshimova'nın ailesi Sovyet döneminde bile siyasi açıdan saygın bir aileydi. Baba tarafından dedesi günümüz Tacikistan'ında bir köyde doğan Mirziyoyev'in "kendisinden üst sınıftaki bir kişiyle evlendiği" düşünülüyordu.

Ayrıca Fergana'daki akrabaları -özellikle Xoshimova'nın yeğeni Diora- aracılığıyla 2009 yılında Özbek asıllı Rus oligark Alisher Usmanov ile evlilik yoluyla akraba oldu.

Usmanov'un yeğeni Bobur Usmanov ve Diora Usmanova, Bobur'un 2013 yılında bir trafik kazasında ölümünden önce Rusya'da oldukça gösterişli bir yaşam tarzına sahipti.

Ancak Usmanov ailesinin parası, oligarklara şüpheyle yaklaşan bir otokrat olan Kerimov yönetimindeki Özbekistan'da pek hoş karşılanmadı.

Mirziyoyev döneminde, yeniden evlenen Diora prangalarını atarak Taşkent'te restoranlar, güzellik salonları ve lüks moda evleri açtı.

Çalışmalarına Rusya'da başlayan bu moda evlerinden birinin Instagram hesabında, First Lady olan teyzesinin ve kuzeni Saida Mirziyoyeva'nın modeller arasında olduğunu görülüyor.

Xoshimova'nın akrabalarından bir diğeri de, kocasının üst düzey göreve gelmesinin ardından "içindeki girişimciyi bulan" tek erkek kardeşi Muhammad Xoshimov.

Özbek Servisi'nin kamu kayıtları üzerinde yaptığı inceleme, Xoshimov'un son dört yıl içinde en az dokuz büyük endüstriyel mal varlığında hisse sahibi olduğunu ortaya çıkardı.

Sermayedeki paylardan biri Buhara Eyaletindeki Romitex tekstil fabrikasında.

Tesis, ucuz kredi ve diğer bazı ayrıcalıklardan yararlanarak ülkedeki türünün en büyükleri arasında yer alıyor.

Umarov ailesi oyunda daha yeni ama 39 yaşındaki liderleri arabalarını sürmeyi ne kadar seviyorsa o kadar hızlı yetişiyor.

Özbek Servisi bu yılın başlarında yayınladığı bir araştırmada Umarov'un Özbekistan'ın en önemli yeraltı tüccarlarından biri olarak ortaya çıktığını ve Shaxnoza Mirziyoyeva'nın kocasının birkaç akrabasının bu işte ona yardımcı olduğunu bildirdi.

Bununla birlikte, ekonomide ağırlıklarının arttığı daha görünür alanlar da var.

Amcalarından biri olan Maksud Umarov, Qoqon'daki Qo'qon Biokimyo alkol damıtma tesisinin satış müdürü, ancak kaynaklar Ozodlik'e tesisi etkin bir şekilde kontrol ettiğini söyledi.

Tesisin Ocak ayında First Premium Alliance adlı bir şirket tarafından 24.5 milyon dolar karşılığında özelleştirilmesine rağmen durum muhtemelen böyle kalmaya devam edecek.

ozbek2.jpg

Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev'in damadı Oybek Tursunov'un babası Botir Tursunov, Özbekistan Devlet Güvenlik Servisi'nin birinci başkan yardımcısı.

Ancak, Umarov'un kuzeni Sherzod Umarov tarafından kontrol edilen bir şirketin dikkat çekici gidişatı, iktidar ailesinin büyümesinin bu yönünü gerçekten anlatıyor.

Kerimov sonrası Özbek turizm patlamasının ardından 2018 yılında kurulan Asialuxe Travel, resmi olarak Davron Axmedov adına kayıtlı.

Ancak Sherzod Umarov, şirketle olan ilişkisini gizlemek için pek bir şey yapmıyor ve bunu Instagram hesabında Axmedov'la paylaştığı "marka güçlendirici pozlar vermekten mutluluk duyan" fotoğraflarla kanıtlıyor.

Dahası, yalnızca bir "aile" seyahat şirketi Asialuxe Travel'ın sahip olduğu türden bir pazar konumuna sahip olabilir ve yerel ve uluslararası turların ve uluslararası uçuş satışlarının aslan payını oluşturabilir.

Asialuxe Travel, 2021 yılında Ulusal Tur Operatörü statüsüne layık görülerek Özbek turizminin yüzü olma rolünü ortaya çıkardı ve bu sayede devlet havayolu şirketi Uzbekistan Airways'in yanı sıra ulaştırma ve turizm bakanlıklarının himayesinden yararlandı.

Şirket için özellikle önemli bir yeni büyüme kaynağı, Cumhurbaşkanı Mirziyoyev'in geçen yıl Suudi Arabistan ile Özbekistan için hac kotasını iki katına çıkararak 24 bin hacıya ve umre için 100 bin kişiye çıkaran bir anlaşma imzalamasıyla hac ve umre programları üzerinde fiili bir tekel haline gelmesi oldu.

Mirziyoyev geçen yıl popülist bir hareketle yerel yönetimlere düşük gelirli vatandaşlar için umre ziyaretlerini finanse etme ve öncelik verme talimatı verdi. Bu da yoksul ve muhtaçların yanı sıra Asialuxe için de devlet yardımı anlamına geliyor.

Tursunovların devri

Karısı ve diğer dünürleriyle birlikteyken nadiren gülümsese de Oybek Tursunov'un hayatından memnun olmak için her türlü nedeni var.

Tursunov'un tanınmış bir iş ortağı ve hamisi olan ABD yaptırımlı Alişer Usmanov'un kendi ülkesinin pazarına yeniden girmesiyle birlikte, birçok tahmine göre Özbekistan'ın en zengin olmasa bile en önde gelen iş adamı.

Kerimov döneminde Tursunovlar siyasette öne çıkmışlardı, ancak kayınpederi, Kerimov'un başbakanı olarak görev yaparken bile işler her zaman kolay değildi.

ozbek3.jpg

Ulugbek Tursunov

Tursunov'un babası Botir Tursunov, 2005 yılında Fergana Vadisi'ndeki Andican kentinde protestoculara yönelik kanlı baskının ardından, ülkenin Ulusal Merkez Bürosu'nun başına geçmeden önce Terörle Mücadele Dairesi'nin başında bulunduğu İçişleri Bakanlığı'ndaki gücünü kaybetti.

Özbek Servisi kaynaklarına göre, hükümette kendine bir yer bulmakta zorlanan Oybek, Mirziyoyev tarafından Moskova'ya gönderildi ve burada devlet demiryolu şirketini temsil etti. Bu muhtemelen Taşkent'teki güçlü bir suç grubuyla ters düştükten sonra yaşandı.

Ancak 2017'de Mirziyoyev'in "Yeni Özbekistan" olarak adlandırdığı ülkedeki yeri için mücadele etmek üzere geri döndü ve yeni cumhurbaşkanının cumhuriyetin tartışmasız lideri olmak için verdiği güç mücadelesini kazanmasıyla tüm kapıları kendisine açık vaziyette buldu.

O zamandan beri en az dokuz şirket kurdu ve Taşkent'te ve başka yerlerde değerli gayrimenkulleri kontrol ettiği bildirildi. Bugünlerde, belki de en çok ülkenin finansmanının temel taşlarından biri olan UZCARD ödeme sistemiyle ilişkilendiriliyor.

Botir Tursunov aynı zamanda itibarını da geri kazanmış durumda.

Korkulan Ulusal Güvenlik Servisi (NSS), Mirziyoyev'in reformlarının bir parçası olarak elden geçirildikten sonra Tursunov, cumhurbaşkanının birçok işlevini üstlenmesi için görevlendirdiği yeni görünümlü Ulusal Muhafızların başkan yardımcısı olarak görev yaptı.

Tursunov 2020 yılında NSS'nin halefi olan Devlet Güvenlik Servisi'nde eşdeğer bir rol üstlendi.

Oybek Tursunov'un kardeşi Ulugbek de Taşkent polisinin birinci başkan yardımcısı olarak güçlü bir pozisyona sahip.

ozbek4.jpg

Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev'in damadı Otabek Umarov'un kuzeni Sherzod Umarov'un (sağda), genişleyen Özbek turizm sektörünün en güçlü şirketi Asia Luxe'ün arkasındaki gerçek güç olduğuna inanılıyor.

Her iki durumda da, "milletvekili" kelimesinin yanlış bir isimlendirme olduğu ve iki Tursunov'un en azından sözde patronlarına eşit olduğu yaygın olarak düşünülüyor.

Ancak Rusçanın hala kullanıldığı eski Sovyet ülkelerinde sıkça kullanılan bir deyimi alıntılayacak olursak "iş dünyası sessizliği sever."

İş dünyasının siyasetle bu kadar iç içe olduğu Özbekistan'da da durum kesinlikle böyle.

RFE/RL Özbek Servisi'nin araştırmasının 8 Temmuz'da yayınlanmasından birkaç saat sonra video, görünüşte haksız telif hakkı talepleri nedeniyle YouTube tarafından kaldırıldı.

İhtilaflı görüntüler, RFE/RL'nin kamuya mal olmuş bir kişiye ait olduğu ve vergi mükelleflerinin parasıyla finanse edildiği için kullanılabilir olarak değerlendirdiği Cumhurbaşkanlığı Ofisi'nin resmi YouTube hesabından alınmıştı.

Özbek Servisi de YouTube'un adil kullanım politikalarını sıkı bir şekilde takip etmişti - kullanılan görüntüler Mirziyoyev'in politikalarının haberleştirilmesi ve analizi için önemliydi.

Kanada merkezli özel İnternet Hakları Ajansı daha sonra bu iddiayı "bir hata" olarak nitelendirerek kaldırdı. Eski haline getirilen video şu anda 1.7 milyondan fazla görüntülenmiş durumda.

Bu arada, devlet güvenlik kontrolü altındaki bazı Telegram kanalları ve sosyal medya hesapları, Özbek Servisi'ni devlete karşı komplo kurmakla ve eşcinselliğin yasa dışı olduğu Özbekistan'daki LGBT topluluklarını savunmakla suçlayan videolar yayıyor.

9 Temmuz'da Özbek Servisi'nin cumhurbaşkanlığı seçimlerini canlı yayınladığı sırada yüzlerce trol çeşitli sosyal medya platformlarında servise karşı saldırılar başlattı.

10 Temmuz'da bir polis memuru, Sirojiddin Muhammad adlı bir blog yazarının Andican'daki evini ziyaret etti ve Muhammad'ın ailesinin huzurunda, Facebook'ta Özbek Servisi'nin soruşturmasıyla ilgili yaptığı yorumu kaldırmasını istedi. Muhammed bu talebe uydu.

Özbekistan'da daimi olarak akredite olmayan RFE/RL Özbek Servisi'ni itibarsızlaştırmaya ve daha fazla sansürlemeye yönelik hükümet destekli kampanyaya cevaben RFE/RL, başkan vekili Jeffrey Gedmin tarafından aşağıdaki açıklamayı yayınladı.

"Özbek yetkililer dürüst habercilik yapmak yerine, gazetecilerimize karşı kötü niyetli bir yıldırma kampanyası ve artan sansürle misilleme yapıyor. Tarihimiz göstermiştir ki, izleyicilerimiz güvenilir bilgi istediklerinde, çoğu zaman eskisinden daha fazla sayıda olmak üzere, bunu arayıp bulacaklardır."


Chris Rickleton tarafından kaleme alınan ve RFE/RL'de yayınlanan bu değerlendirme Mepa News okurları için tercüme edilmiştir. Değerlendirmede yer alan ifadeler yazarın kendi görüşleridir ve Mepa News'in editöryel politikasını yansıtmayabilir.

Bu yazı toplam 3463 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum
Chris Rickleton Arşivi