Hafter Vatiyye Hava Üssü'ne yönelik saldırıyı üstlendi

Hafter Vatiyye Hava Üssü'ne yönelik saldırıyı üstlendi

Halife Hafter'e bağlı güçler dün Libya'nın batısındaki Vatiyye Hava Üssü'nü hedef alan saldırıların sorumluluğunu üstlendi.

Libya'nın batısında, başkent Trablus'a 180 kilometre uzaklıktaki Vatiyye Hava Üssü dün "kimliği tespit edilemeyen" savaş uçakları tarafından hedef alındı.

Türkiye'nin de desteklediği Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Savunma Bakan Yardımcısı Salih Nemruş saldırı sonrası yaptığı açıklamada, hava saldırısının Halife Hafter'e destek veren ülkeler tarafından gerçekleştirildiğini ifade etti.

Türk Milli Savunma Bakanlığı kaynakları da Vatiyye Üssü'ne yönelik hava saldırısı gerçekleştirildiği bilgisini doğrularken saldırıda "bazı sistemlerin" hasar gördüğünü ifade etti.

Halife Hafter güçleri üstlendi

Saldırıya dair açıklama yapan Hafter güçlerine bağlı kaynaklar, hava saldırısını kendilerinin gerçekleştirdiğini öne sürdü.

Hafter liderliğindeki Libya Ulusal Ordusu oluşumunun komutanlarından Tuğgeneral Halid Mahcub tarafından yapılan açıklamaya göre, Vatiyye Hava Üssü'ne yönelik saldırılar Hafter güçlerine ait savaş uçaklarınca gerçekleştirildi.

Mahcub, saldırıda 9 hedefin vurulduğunu ve vurulan hedeflerin yüzde 80 oranında tahrip edildiğini belirtirken, TSK personelinden kayıpların olduğunu da iddia etti.

Vatiyye'ya hava saldırısı

UMH'ye bağlı askeri kaynaklar saldırıyı Birleşik Arap Emirlikleri'ne (BAE) ait savaş uçaklarının gerçekleştirdiğini ifade ediyor. Kaynakların ifadelerine göre BAE'ye ait Mirage 2000-9 tipi savaş uçakları, Mısır'ın Libya sınırında bulunan Sidi Barani üssünden havalandı.

Türkiye tarafından desteklenen UMH güçlerince 18 Mayıs'ta Hafter unsurlarından ele geçirilen Vatiyye Hava Üssü, UMH güçlerinin kontrolüne geçmesinden bu yana ilk kez bir hava saldırısının hedefi oldu. 

Türkiye'nin Libya'da konuşlanacağı noktalardan biri olan Vatiyye Hava Üssü'nün konuşlanma öncesi bir dönemde hedef alınması Libya'daki tansiyonu yeniden yükseltti.

Türk ve Libyalı kaynakların her ikisi de saldırının arkasında BAE'nin olduğunu iddia ediyorlar. Ancak bununla ilgili somut bir delil kamuoyuna sunulmuş değil. Saldırının Fransa tarafından gerçekleştirilmiş olabileceği iddiaları da gündemde.

Öte yandan az miktarda Türk askerlerinin beraberindeki bazı askeri donanımla birlikte üsse yerleştiği bilgisi de aktarılıyor. Türk Silahlı Kuvvetleri'ne (TSK) bağlı uzman personel geçtiğimiz dönemde Hafter güçlerinden ele geçirilen üste tuzaklanmış bombalara karşı arama-tarama faaliyeti yürütüyordu.

Vatiyye Hava Üssü'nün özelde Libya, genelde Kuzey Afrika ve Akdeniz'de Türkiye'nin askeri etkinliğini sürdürmesi için önemli bir merkez olacağı tahmin ediliyor.

Türkiye'nin Vatiyye'ye ek olarak Misrata'da da bir donanma üssü açması bekleniyor.

Kaynak: Mepa News

uygulamabanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum