Hamas: Türkiye ve Katar'ın İsrail ile arabuluculuk girişimi başarısız oldu

Hamas: Türkiye ve Katar'ın İsrail ile arabuluculuk girişimi başarısız oldu

Hamas Hareketi içerisinde esir meselesinden sorumlu yetkili Musa Dudin, Hamas ve İsrail arasındaki esir takası anlaşması için arabulucuların yürüttüğü tüm girişimlerin başarısız olduğunu açıkladı.

Hamas Hareketi içerisinde esir meselesinden sorumlu yetkili Musa Dudin, Hamas ve İsrail arasındaki esir takası anlaşması için arabulucuların yürüttüğü tüm girişimlerin başarısız olduğunu açıkladı.

Dudin, Hamas Hareketi’nin internet sitesi aracılığıyla yaptığı açıklamada, 5 Arap ve Batı ülkesinin Hamas ve İsrail arasında esir takası anlaşması amacıyla girişimlerde bulunduğunu, son girişimin kısa süre önce yapıldığını, ancak tamamının başarısız olduğunu vurguladı.

Musa Dudin, Mısır, Türkiye, Katar, İsveç ve Almanya’nın yürüttüğü çabalara rağmen, bu konuda ilerleme kaydedilmediğini söyledi. İsrail’i uzlaşmazlıkla suçlayan Dudin, Tel Aviv’in bu konuda henüz bir adım atmaya hazır olmadığını ifade etti. Yetkili, “Şalit anlaşmasına ve tutukluların serbest bırakılmasına bağlı kalmadan bir takas anlaşması yapılamaz. Yeni bir takas anlaşması, İsrail işgalinin neden olduğu sıkıntıların düzeltilmesine ihtiyaç duyuyor” dedi.

Hamas yetkilisi, “İşgalciler, tutukluları serbest bırakıncaya kadar yeni bir anlaşma hazırlığına girmek mümkün değil” ifadelerini kullandı. Eski takas anlaşmalarının başlıca şartlarına da değinen Musa Dudin, işgalcilerin “yeni anlaşmada serbest bırakılan herhangi bir esiri, serbest bırakıldığı tarihten önceki herhangi bir suçlamayla tutuklayamayacak” olmasına vurgu yaptı. Dudin, esirlerin özgürlük yolundaki direnişlerine bağlı olduğunu vurgularken, esir meselesinin öncelikleri arasında olduğuna dikkati çekti.

Şarku’l Avsat, esir müzakerelerinde yaşanan başarısızlığın, İsrail’in yeni bir anlaşma imzalamak için talep edilen bedeli ödememesinden kaynaklandığı bilgisine ulaştı. Bu kapsamda İsrail’den eski anlaşmalar uyarınca esirleri serbest bırakması isteniyor. Dudin, İsrail’in ‘bu konuda kaydedilen ilerlemeye’ dair yayınladığı bildirileri de yalanladı. Geçen hafta İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Kudüs şehrindeki Başbakanlık ofisinde İsrail’in Esir ve Kayıp İşleri Koordinatörü Yaron Bloom’un da katılımıyla Hamas’ın elindeki İsrailli esirlerin aileleriyle bir araya geldi. Netanyahu, esir ailelerine hitaben “İsrail, açık ve kapalı kanallar aracılığıyla oğullarınızın iadesi için çaba sarf ediyor” ifadelerini kullanmıştı. Dudin ise Netanyahu’nun İsrailli esir ailelerine yalan söylediğini vurguladı.

Hadar Goldin ve Shaul Aaron, Temmuz 2014’teki savaş sırasında Gazze Şeridi’nde esir alındı. Her ne kadar İsrail, iki askerin öldüğünü resmi olarak açıklasa da Hamas yaşayıp yaşamadıklarına ilişkin açıklamada bulunmayı reddediyor. Gazze Şeridi’ne kendi istekleriyle geçen İsrail uyruklu Abraham Mengistu, Hişam es-Sayed ve Cuma Ebu Ganim de Hamas’ın elindeki diğer esirler.

Hamas’ın elindeki esirlerin aileleri, İsrail hükümetini “çocuklarını ihmal etmek ve İsrail’e iadeleri için ciddi şekilde çabalamamak” ile suçluyor. 

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.