İdlib'de bir yıl içinde beşinci kez ateşkes ilan edildi

İdlib'de bir yıl içinde beşinci kez ateşkes ilan edildi

Rusya İdlib’de ateşkesin sağlandığını açıkladı. Bu, bir yıl içinde duyurulan 5. ateşkes.

Esed güçleri ile Rusya Hava Kuvvetleri'nin ele geçirmek için büyük bir askeri hareket başlattığı İdlib'de ateşkes ilan edildiği duyuruldu.

Ateşkesi Rus Tümgeneral Yuriy Borenkov açıkladı.

Açıklamada, "Türk tarafı ile varılan anlaşmaya uygun olarak 9 Ocak saat 14.00 itibariyla İdlib'deki 'Gerilimi Azaltma Bölgesinde' ateşkes devreye girdi denildi.

Türkiye'nin ateşkes ilanı için ısrarcı olduğu ifade ediliyor.

İlan edilen diğer ateşkesler uygulanmadı

Bu, son bir yıl içinde İdlib'de ilan edilen 5. ateşkes.

Geçtiğimiz yıl başlatılan İdlib harekâtı süresi boyunca Mayıs ve Ağustos aylarında ateşkesler ilan edilmişti.

Ancak bu ateşkesler uygulanabilir olmadı.

Eylül ayında İdlib'de ateşkes ve insani hukuka saygı gösterilmesini talep eden Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) tasarısı, Şam'ın müttefikleri Rusya ve Çin tarafından veto edildi.

Rusya ve Şam yönetimi İdlib'de "terörist grupların" bulunduğunu iddia ediyor ve ateşkes ilanlarında dahi terörist olarak nitelendirdiği gruplara saldırılarını sürdürüyor.

Sivil göçler hızlandı

Saldırılarda çok sayıda sivil hayatını kaybederken binlerce kişi de evlerini terk etmek zorunda kaldı.

İdlib’de İran destekli yabancı milis örgütler de Şam’ın yanında savaşıyor.

Rusya, rejim ve İran destekli milislerin saldırıları nedeniyle, son 1 yıl içinde Türkiye sınırı yakınlarına yaklaşık bir milyon 300 bin sivil göç etti. Bombardımanlarda bin 600'den fazla sivil öldürüldü. 

İdlib nüfusu 4 milyona ulaştı

2015 yılında muhalif örgütlerin kurduğu askeri koalisyon tarafından ele geçirilen İdlib’in nüfusu iç göçlerle birlikte 4 milyona ulaştı. Türkiye, İdlib kent merkezine genişleyecek bir askeri harekatın ağır bir insani krize ve sınıra doğru büyük bir göç dalgasına neden olmasından endişe ediyor.

İdlib hariç tüm "Gerginliği Azaltma Bölgeleri" rejim kontrolüne geçti

Türkiye, Rusya ve İran'ın katıldığı, 4-5 Mayıs 2017'deki Astana toplantısında, İdlib ve Lazkiye, Hama ve Halep’in bazı bölgeleri ile başkent Şam kırsalındaki Doğu Guta ve Suriye güneyindeki Dera ve Kuneytra’da “Gerginliği Azaltma Bölgeleri” kurulmuştu. Bu karar rağmen İdlib hariç diğer bölgeler ağır saldırılarla rejim güçleri tarafından ele geçirildi.

BM: Aralık ayından bu yana bin 300 sivil evinden kaçtı

BM Suriye Krizi İçin İnsani Yardımlar Koordinatör Yardımcısı Mark Cutts, silahlı çatışmalar ve hava saldırıları nedeniyle geçtiğimiz aralık ayından bu yana İdlib'in güneyinden 300 bin sivilin kaçtığını söyledi. 

haber-altliklari-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.