İngiltere'den Suudi Arabistan'ın 'prestij projesi' Neom'a destek

İngiltere'den Suudi Arabistan'ın 'prestij projesi' Neom'a destek

İngiltere, insan haklarının ihlal edildiği belirtilen Suudi Arabistan'ın 'Neom' projesine destek olmakla suçlanıyor.

İngiltere hükümetinin, insan hakları ihlalleri iddialarına rağmen İngiliz şirketlerini Suudi Arabistan'ın Neom projesine yatırım yapmaya teşvik ettiği ortaya çıktı.

Middle East Eye'ın haberine göre İngiltere hükümeti bünyesindeki bakanlık altı bir kurum olan İş ve Ticaret Departmanı, İngiliz şirketlerini Neom projesindeki mevcut fırsatları araştırmaya ve bu projeye yatırım yapmaya teşvik eden bir kılavuz yayımladı.

Habere göre İngiltere hükümeti geçen yıl, İngiliz şirketlerin özellikle Neom projesi olmak üzere Suudi Arabistan'ın kuzeybatısındaki projelere yatırım yapmalarını kolaylaştırmakla ilgilenmesi için bir baş ticaret danışmanını göreve getirdi. Söz konusu danışman, İngiliz şirketlerinin Neom projesi başta olmak üzere Suudi Arabistan'nın kuzeybatısında yatırım yapması süreçleriyle ilgilenecekti.

Departmanın yayımladığı iş ilanları köşesinde, "Bu işin asıl amacı, Neom projesini merkeze alarak, Suudi Arabistan'la ticaret yoluyla işlerini geliştirmeyi isteyen Birleşik Krallık şirketlerini desteklemektir." yazıyordu.

Öte yandan İngiliz şirketleri Suudi Arabistan'da vergi, fikri mülkiyet, ticaret engellemeleri, şeriat hukuku ve işletme ruhsatları süreçlerinin anlatıldığı İngiliz hükümetinin iş kılavuzunda Neom projesindeki insan hakları ihlallerine yer verilmedi.

Aynı zamanda İş ve Ticaret Departmanı, İngiliz şirketlerini Neom projesinin tanıtımının yapıldığı bir etkinliğe davet etti. Halihazırda iki İngiliz şirketi, insan haklarının ihlal edildiği belirtilen Neom projesine yatırım yapmış durumda.

İngiltere hükümeti, Suudi Arabistan'ın zorla tehcir etmeye çalıştığı aşiretlerin yüz yıllardır yaşadıkları bölgedeki Neom projesine destek olmakla suçlanıyor.

Muhammed bin Selman'ın 'prestij projesi' Neom nedir?

Ürdün-Mısır-Suudi Arabistan sınırına kurulacak ve yaklaşık 26 bin 500 kilometrekarelik alanda inşa edilecek proje, Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın "prestij projesi" olarak biliniyor.

Suudi yönetiminin devlet bütçesinden 500 milyar dolar fon ayırdığı proje için, bundan çok daha fazla yabancı yatırımın gelmesi bekleniyor.

photo-2023-02-17-14-08-36.jpg

Bin Selman "2030 Vizyonu" kapsamında ülkenin petrole bağımlı ekonomisini geliştirmeyi, sosyal reformlar yaparak Suudi Arabistan'ın "çehresini değiştirmeyi" amaçlıyor.

Ülkede "ılımlı İslam'a dönüleceği" sözü veren Bin Selman bu kapsamda birçok din adamını da tutuklamış, tutuklanan isimlerden bazıları işkence altında yaşamlarını yitirmişti.

"Neom'un Karanlık Yüzü"

ALQST İnsan Hakları Örgütü, yayımladığı "Neom'un Karanlık Yüzü" adlı raporda, Suudi Arabistan'ın inşa faaliyetlerini yürüttüğü bölgede yüz yıllardır yaşamakta olan Huveytat aşiretine bağlı 47 kişiyi gözaltına aldığını ya da tutukladığını açıkladı.

Suudi yetkililer halihazırda bölgede ikamet eden Huveytat aşiret üyelerini evlerini terk etmeye zorluyordu. Bu duruma karşı çıkan bazı aşiret üyeleri geçmiş yıllarda öldürülürken bazıları hakkında ise son olarak tutuklama kararı çıkarıldı.

ALQST'nin raporuna göre, gözaltına alınan toplam 47 kişiden 15'i on beş ila elli yıl arasında hapse mahkum edilirken beşine idam cezası verildi. Gözaltına alınanlardan sekizi ise serbest bırakıldı.

Abdurrahim el Huveyti, Riyad yönetiminin zorla tahliye kararlarını protesto ettiği gerekçesiyle Suudi polisi tarafından Nisan 2020'de öldürülmüştü.

"Aşiretlere taahhüt edilenden düşük tazminat ödendi"

Suudi yetkililerin, bazı aşiret üyelerinin yıkılan evlerine yakın bölgelere yeniden yerleştirilmeleri yönündeki tekliflerini reddettiği ve bunun yerine daha uzak bölgelere yerleştirilmeleri için 620 bin riyal tazminat ödemesi teklif ettiği ancak, Riyad'ın bunu yapmayarak aşiret mensuplarına yalnızca 17 bin riyal ödeme sağladığı açıklandı.

Zorla yerinden edilen aşiret üyelerinin Riyad yönetiminden aldıkları düşük tazminat ödemeleri sebebiyle daha yoksul mahallelerden ev almak durumunda kaldıkları belirtiliyor.

Birleşmiş Milletler uzmanları da Suudi Arabistan'ın Neom projesine karşı çıktıkları ve protesto ettikleri gerekçesiyle Huveytat aşireti mensupları hakkında verilen idam cezalarını kınadı.

Uzmanlar, tutuklu bulunan ve 5 Ağustos'ta ölüm cezasına çarptırılan Şadli Ahmed Mahmud Ebu Takika el Huveyti, İbrahim Salih Ahmed Ebu Halil el Huveyti ve Ataullah Musa Muhammed el Huveyti'nin "yakın bir zamanda idam edilebilecekleri" uyarısında bulunarak cezaların durdurulmasını talep etti.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.