Irak'ta gösteriler sürüyor: 7 ölü

Irak'ta gösteriler sürüyor: 7 ölü

Irak’ta güvenlik güçlerinin Bağdat'taki protestoculara karşı gerçek mermi ve göz yaşartıcı gaz kullanması sonucu yedi gösterici hayatını kaybetti.

Irak’ta güvenlik güçlerinin Bağdat'taki protestoculara karşı gerçek mermi ve göz yaşartıcı gaz kullanması sonucu yedi gösterici hayatını kaybederken, onlarca kişi yaralandı ve boğulma vakası ile karşı karşıya kaldı.

En az 330 kişi hayatını kaybetti

1 Ekim'de patlak veren protestolar, rejimin devrilmesi ve kapsamlı reform talepleri ile Bağdat ve diğer dokuz şehirde etkisini artırarak devam ediyor. Protestocular siyasi tabakayı yolsuzlukla ve ülke yönetiminde başarısız olmakla suçluyor. Protesto dalgasının başlamasından bu yana çoğunluğu göstericilerden oluşmak üzere 330'dan fazla kişi hayatını kaybetti.

Protestolar, Bağdat'ta üç büyük köprünün kapanmasına yol açtı. Güvenlik güçlerinin köprülere ulaşımı engellemek için oluşturduğu bariyeri aşmaya çalışan göstericiler, Rusafa'dan El-Karh'a geçmek ve çoğu hükümet binasına ve birçok yabancı elçiliklere ev sahipliği yapan Yeşil Bölge'ye ulaşmak istiyor.

Güvenlik kaynakları, Reuters'a yaptıkları açıklamada, hayatını kaybeden protestocuların ölüm nedeninin gerçek mermi ve biber gazı kapsüllerinin göstericilerin başına isabet etmesi olduğunu belirtti. Kaynaklar, ayrıca protestolarda en az 78 kişinin yaralandığını ifade etti.

İnsan hakları örgütleri, Irak güvenlik güçlerini, göstericilere karşı kullanılan biber gazı ve kapsüllerinin yol açtığı ölüm ve yaralanmalar nedeniyle kınadı. Göz yaşartıcı gaz kapsülleri kafataslarını ve göğüsleri deliyor. Protestolar, başta El-Hille, Nasiriye, Divaniye ve Kut olmak üzere birçok şehirde devlet dairelerinin ve okulların kapatılmasına neden oldu.

Protestocular ve güvenlik güçleri arasında meydana gelen çatışmalar, Bağdat'ta hayati köprülerin etrafında yaşandığı bir zamanda, genel siyasi tabaka ve Irak sokağı arasındaki güvensizlik sebebiyle siyasi kriz hala devam ediyor.

Irak’ın eski Başbakanı Haydar İbadi, protestolarda ölüm ve yaralanma vakaları gerçekleştiği için yetkilileri eleştirdi. İbadi, yaptığı basın açıklamasında, Iraklı göstericilerin öldürülmesi nedeniyle, Adil Abdulmehdi hükümetine şiddetle karşı çıktığını belirtti ve parlamentodaki grubunun hükümeti sorgulamakta ısrar ettiğini, erken seçim çağrısı yaptığını vurguladı.

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.