İran: ABD özür dilerse müzakereye varız

İran: ABD özür dilerse müzakereye varız

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, özür dilemesi halinde ABD ile müzakerelere açık olduklarını söyledi.

ABD'nin Donald Trump’ın kararıyla 2015 yılında imzalanan nükleer anlaşmadan çekilmesi ve İran’a ek ambargolar getirmesi, iki ülke ilişkilerinde tansiyonu daha da yükseltmişti.

ABD’nin anlaşmadan çekilmesinden bu yana Washington’un yeni bir anlaşmadan bahsetmesine karşın ABD ile masaya oturmayı reddeden Tahran, görüşmelerin başlaması için ABD’nin nükleer anlaşmaya geri dönmesi ve ambargoları kaldırması gerektiğini dile getiriyordu.

Bu ayın başlarındaysa ABD Başkanı Trump, Twitter hesabından yayınladığı bir mesajda Tahran’a bir kez daha yeni bir nükleer anlaşma çağrısında bulundu. Trump, İran’ın nükleer ve balistik füze programlarını sınırlandırmasını ve bölgesel çatışmalardaki etkisini son erdirmesini istedi.

Trump’ın bu açıklamasına yanıt, bugün İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’den geldi. Ruhani, devlet televizyonunda yayınlanan konuşmasında, “Eğer Washington nükleer anlaşmadan kaynaklı tüm sorumluluklarını yerine getirir, Tahran’dan özür diler ve ABD’nin anlaşmadan çekilmesinden kaynaklı zararlarımızı karşılarsa yeniden müzakerelere başlamak konusunda bir sorunumuz yok. Ancak Trump’ın yaptığı çağrıların sadece yalanlar ve boş sözler olduğunu biliyoruz” dedi.

İran Cumhurbaşkanı, konuşmasında, Avrupa ülkelerini de eleştirdi ve onların da nükleer anlaşmadan kaynaklanan yükümlülüklerini yerine getirmediğini söyledi. Ruhani, “Avrupalılar taahhütlerini yerine getirmek konusunda başarısız oldular. Yükümlülüklerine sahip çıkmalılar” ifadelerini kullandı.

Ruhani ayrıca Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu tarafından geçen hafta yapılan açıklamayı da eleştirdi ve İran’ın yasalar çerçevesinde kurumla işbirliği yapmaya hazır olduğunu söyledi.

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu, yaptığı açıklamada, İran’ın müfettişlerin iki şüpheli tesise gitmelerine izin vermesi ve tam anlamıyla işbirliği yapması çağrısında bulunmuştu.

uygulamabanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.