"İsrail Filistinlilerin evlerini yıkmayı durdurmalı"

"İsrail Filistinlilerin evlerini yıkmayı durdurmalı"

BM'nin İşgal Altındaki Filistin Toprakları İnsani Yardım Koordinatörü Lynn Hastings, İsrail yönetiminden, işgal altındaki Batı Şeria’da Filistinlilere ait ev ve yapıları yıkma politikasını ivedilikle durdurmasını talep etti.

BM'nin İşgal Altındaki Filistin Toprakları İnsani Yardım Koordinatörü Lynn Hastings, İsrail yönetiminden, işgal altındaki Batı Şeria’da Filistinlilere ait ev ve yapıları yıkma politikasını ivedilikle durdurmasını talep etti.

Filistin Enformasyon Merkezi'nin aktardığı habere göre uzun yıllardır İsrail tarafından işgal altında tutulan Batı Şeria'nın kuzeyindeki Tubas kentinin doğu kesiminde yer alan Hımsa el-Bakia bölgesini ziyaret eden Hastings, buradan edindiği izlenimlerin ardından yaptığı açıklamada, “İsrail yetkilileri, şubat ayının başından bu yana en az beş kez orada yaşayan ailelerin evlerini yıktı ve mallarına el koydu.” ifadelerini kullandı.

Açıklamasında Hastings, uluslararası kurum ve kuruluşların, Filistinlilere ait yapılara el koyma ve yıkmanın yanında yerleşim yerlerini genişletme politikalarını durdurması yönündeki tüm çağrılarına rağmen İsrail rejiminin, yıkımlara ve el koymalara devam ettiğini bildirdi. Ayrıca, İsrail güçlerinin, Filistinlerin çadırlarını, su depolarını ve hayvanlarının yemlerini de gasp ettiğine işaret edildi. 

Hastings, söz konusu gayrimeşru yıkımların, işgalci güç olarak İsrail'in uluslararası insani hukuktan kaynaklı yükümlülüklerini yerine getirmediğinin delili olduğu değerlendirmesinde bulundu.

İsrailli makamların, yasa dışı uygulamalarla Filistinlileri göçe zorladığını ve bunun gerçekleşmesi için her türlü hukuksuzluğa başvurduğunu aktaran Hastings, İsrail’in, temel insani yardımlardan yoksun ve savunmasız durumdaki bu sivillere barınak, gıda ve su sağlamasının yanı sıra bunların özel mülkleri olan evlerinde kalmasına izin vermesi gerektiğini vurguladı.

Öte yandan Cenevre Haklar ve Özgürlükler Konseyi, İsrail makamlarının Filistinlilere yönelik hak ihlallerini gözler önüne sermek amacıyla “Sığınaksız… İsrail'in 2020 Yılında Batı Şeria'daki Filistin Evlerini Yıkma Gerçeği” isimli bir rapor yayınladı.

Raporda yer alan verilere göre, İsrail güçleri, 2020 yılında Doğu Kudüs’le birlikte Batı Şeria'da, aralarında 531 küçük çocuğun da bulunduğu toplam 1034 Filistinli vatandaşın içinde barındığı 277 evi yıktı.

İşgal altındaki Doğu Kudüs'te Filistinlilere imar izni konusunda zorluk çıkaran ve onların yaptığı imar izni başvurularının tamamına yakınını reddeden İsrail makamları, Filistinlilere ait binlerce evi "ruhsatsız" olduğu iddiasıyla yıkma tehdidinde bulunuyor.

Diğer taraftan İsrail makamlarının, işgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te Filistinlilere ait mülklere yönelik yıkımlar gerçekleştirdiği ve Yahudi yerleşim birimi inşa faaliyetlerine de hız verdiği belirtiliyor.

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.