Filistinli gruplar seçim tarihi konusunda uzlaştı

Filistinli gruplar seçim tarihi konusunda uzlaştı

Filistin'deki direniş gruplarının temsilcileri önümüzdeki dönemde yapılacak seçimlerle ilgili diyalog görüşmelerinin ikinci buluşmasını dün akşam saatlerinde tamamlayarak bir kapanış bildirisi yayınladı. 

Filistin'deki grupların temsilcileri önümüzdeki dönemde yapılacak seçimlerle ilgili diyalog görüşmelerinin ikinci buluşmasını dün (17 Mart Çarşamba) akşam saatlerinde tamamlayarak bir kapanış bildirisi yayınladı. 

Kapanış bildirisinde 16-17 Mart tarihlerinde Mısır'ın ev sahipliğinde yapılan görüşmelerde ele alınan konular ve görüşmelerin seyri hakkında özet bilgiler verildi. 

Filistinli gruplar Kahire'deki toplantılarını Filistin Kurtuluş Örgütü'nün (FKÖ) danışma meclisi niteliğindeki Ulusal Konsey'in ve Merkez Seçim Kurulu'nun başkanlığında yürüttü. 

Toplantılara katılanlar tüm ulusal davalar, Filistin davasının karşı karşıya olduğu riskler ve Yasama Meclisi (parlamento), başkanlık ve Filistin Ulusal Konseyi seçimlerinin icra edilmesi konusunda yüksek bir sorumluluk bilinciyle hareket edilmesinin önemi üzerinde durdu. Seçimlerin 15 Ocak'ta Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas'ın imzaladığı kararnamede belirlenen tarihlerde gerçekleştirilmesi konusunda fikir birliği sağlandı. Seçimlere katılımın en yüksek düzeyde olması ve Filistin ulusal demokratik yapısının güçlendirilmesi için gereken çalışmaların yapılması istendi. 

Toplantıya katılanlar aynı zamanda Merkez Seçim Kurulu'nun seçimlere hazırlık konusunda yürütülen çalışmalar hakkında hazırladığı bir raporu dinledi. Bu arada muallakta kalan konuların da çözüme kavuşturulması ve böylece seçimlerin Filistin halkının tercihlerini yansıtacak biçimde son derece dürüstçe ve şeffaf bir şekilde gerçekleştirilmesi konusunda ittifak sağlandı.

Kapanış bildirisinde belirtildiğine göre Filistin Merkez Seçim Kurulu, kurulun konumu ve teşkilat yapısı hakkında ayrıntılı bilgiler veren bir rapor sundu. Toplantıya katılanlar aynı zamanda yeni Ulusal Konsey'in üye sayısının ne kadar olacağı ve bu üyelerin belirlenmesi için uygulanacak seçme yöntemleri konuları hakkında da fikir alış verişinde bulundular.

Filistin'de seçimler

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, 15 Ocak'ta Filistin'i 15 yıl aradan sonra seçime götürecek kararnameleri imzaladı.

Abbas tarafından dün imzalanan kararnamelere göre Filistin'de 22 Mayıs 2021'de parlamento ve 31 Temmuz 2021'de devlet başkanlığı seçimleri gerçekleştirilecek.

Seçimler, İsrail tarafından işgal altında tutulan Batı Şeria'da ve abluka altında tutulan Gazze Şeridi'nde yapılacak. Filistin'de son olarak 25 Ocak 2006 tarihinde parlamento, 9 Ocak 2005 tarihinde ise devlet başkanlığı seçimleri düzenlenmişti.

Filistin Merkez Seçim Komisyonu'ndan bugün yapılan açıklamada, seçimlerin liste usulüne göre yapılacağı ve kayıtların bugünden itibaren başladığı belirtildi. Böylece seçimlerin düzenlenmesi için resmi prosedürler de başlamış oldu.

Mahmud Abbas, 2005 yılında başkanlık seçimlerini kazanmasının ardından, Filistin Devlet Başkanı sıfatıyla Batı Şeria'yı 16 senedir seçimsiz yönetiyor.

Seçimlerin ardından bölgede nasıl bir atmosferin oluşacağı merak konusu. Filistin İslami Direniş Hareketi'nin (Hamas) seçimleri kazanması halinde, iç ve dış siyasette bunun büyük bir yankı bulacağı düşünülüyor.

Kaynak: Filistin Enformasyon Merkezi, Mepa News

uygulamabanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.