Filistin'de seçim krizi askeri gerilime mi dönüşecek?

Filistin'de seçim krizi askeri gerilime mi dönüşecek?

Filistin'de seçimlerin süresiz olarak ertelenmesi kararı, bölge halkında ve Filistinli gruplarda tepkiye sebebiyet verdi.

Filistin'de seçimlerin süresiz olarak ertelenmesi kararı, bölge halkında ve Filistinli gruplarda tepkiye sebebiyet verdi.

Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas, İsrail'in Kudüs'te seçimlerin yapılmasını engellemesini gerekçe göstererek, 22 Mayıs’ta yapılması planlanan seçimleri ertelediğini açıkladı.

Abbas, seçimleri süresiz olarak erteleyen kararnameyi dün imzaladı. Böylece 22 Mayıs'ta yapılması planlanan seçimler de iptal edilmiş oldu.

Abbas'ın kararı. Filistin'de halkın ve diğer grupların tepkisini toplarken, Hamas'tan gelen açıklamalar, durumun askeri bir çatışmaya evrilebileceği şeklinde yorumlandı.

"Seçimleri yapacağız"

Mahmud Abbas'ın kararına dair açıklamada bulunan Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Heniye, Abbas'ın kararı ne olursa olsun seçimleri gerçekleştireceklerini vurguladı.

Heniye, kendi kontrolleri altındaki Gazze Şeridi'nde seçimlerin yapılacağını söyledi.

Hamas lideri aynı zamanda Kudüs'te de, engeller ne olursa olsun seçimlerin gerçekleştirilmesi için mücadele edeceklerini belirtti. Heniye tüm Filistinli grupların Kahire'de yaptıkları görüşmelerde bu tavır üzerinde mutabık kalmış olduklarının altını çizdi.

Dün yaptığı açıklamada Heniye şu ifadeleri kullandı:

"Kudüs'te bu savaşı vermek için yeterince insan var. Ve bizler de Kudüs'te seçimlerin yapılması kararını sağlamak için onlara katılmaya hazırız."

Heniye'nin açıklamasa, Gazze merkezli grupların İsrail'e siyasi baskı yapma amacıyla saldırılara başlayabileceği şeklinde yorumlanıyor.

Öte yandan Kudüs'te de Filistinliler ile İsrail güvenlik güçleri arasında çatışmalar sürüyor. Yahudi yerleşimcilerin 28 Ramazan (10 Mayıs) tarihinde Mescid-i Aksa'ya baskın düzenlemeyi planladığı, bunun bölgedeki gerilimin artıracağı belirtiliyor.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.