İsrail'in hedefindeki Kudüs'ün Şeyh Cerrah Mahallesi'nde neler oluyor?

İsrail'in hedefindeki Kudüs'ün Şeyh Cerrah Mahallesi'nde neler oluyor?

İsrail'de mahkemenin tahliye kararı verdiği ve Yahudilerin yerleşmesi planlarının yapıldığı Şeyh Cerrah Mahallesi bölgede gerilime yol açıyor.

İsrail'de mahkemenin tahliye kararı verdiği ve Yahudilerin yerleşmesi planlarının yapıldığı Şeyh Cerrah Mahallesi bölgede gerilime yol açıyor.

İsrail mahkemeleri, bölgede Filistinli Müslümanlara ait olan konutların 3 Mayıs gecesine kadar tahliye edilmesi yönünde karar vermişti.

Mahallenin konumu:

Mescid-i Aksa'nın yaklaşık iki kilometre kuzeyinde bulunan mahalle, ismini Salahaddin Eyyubi'nin doktorlarından olarak bilinen Husameddin el Cerrahi'den alıyor.

İlk olarak 12'nci yüzyılda kurulan mahalle modern dönemdeki halini ise 1865 yılında aldı. Mahalle o dönemden bu yana Müslümanlara ev sahipliği yapmasıyla biliniyor.

İsrail'in 1967 yılında işgal ettiği mahallede bu yıllardan itibaren Yahudileştirme çalışmaları başladı.

Özellikle 1972 yılından sonra birçok Yahudi yerleşimci, Şeyh Cerrah'ta bulunan evlere el koyarak, bu evlerin aslında Yahudi mülkü olduğunu iddia etti. Bu girişimler 2001 yılından sonra artış gösterdi.

İsrail mahkemeleri son olarak 2020 yılının Eylül ayında bölgedeki birçok evin boşaltılması gerektiği ve evlerin aslen Yahudi ailelere ait olduğu kararını verdi. Kararın uygulanması bölgedeki protestolar sebebiyle birçok kez ertelendi. Son olarak belirlenen 3 Mayıs tarihi de ertelenmiş durumda.

İsrail'de mahkemeler, Müslüman Filistinlilerin kararı temyize götürmüş olmasına rağmen, tahliye yönünde hüküm verdi.

Evlerinden tahliye edilmek istenen ailelerin bölgeye İsrail işgali nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kalarak 1948 yılında geldiği biliniyor. Bu süreçte Kudüs’e gelen 28 aile için o dönemde Ürdün hükümeti aracılığıyla Şeyh Cerrah Mahallesi’nde evler inşa edilmişti.

Bölgede İsrail'in hukuksuz uygulamalarına karşı direnen Filistinlilere ise dünyadan anlamlı bir destek gelmiş değil.

Kudüs ve çevresinde gerilim Şeyh Cerrah'taki tahliye çabaları sebebiyle artıyor. Buna ek olarak Ramazan'ın son gecelerinde Yahudi yerleşimcilerin Mescid-i Aksa'ya baskın düzenleme planları da tansiyonu artırıyor.

Kaynak: Mepa News

facebanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.