İsrail Filistinlilerin su kaynaklarına el koyuyor

İsrail Filistinlilerin su kaynaklarına el koyuyor

İsrail'in işgal altındaki Filistin bölgelerinde Filistinlilere ait su kaynaklarına el koyma çabalarını sürdürdüğü bildirildi.

(Fotoğraf: / B’Tselem / Muhammad Sabah)

Uygulamalı Kudüs Araştırmaları Enstitüsü (ARIJ), İsrail'in işgal altındaki Filistin'in su kaynaklarına yönelik savaşı çerçevesinde 58 askeri talimat çıkardığını açıkladı.

Filistin Enformasyon Merkezi'nin haberine göre, ARIJ tarafından hazırlanan raporda söz konusu talimatların birinci derecede Ramallah, Selfit ve Kudüs vilayetlerindeki su kaynaklarını hedef aldığı, bu vilayetlerdeki su kaynaklarına yönelik olarak sırasıyla çeşitli talimatlar verildiği, diğer talimatların ise başka bölgelerdeki kaynaklara yönelik olduğu belirtildi.

Bu talimatların, söz konusu su kaynaklarından çıkan suların bölgede Filistinlilerin arazilerine inşa edilen planlı veya yasa dışı Yahudi yerleşim merkezlerine ya da askeri mevzilere aktarılması planlarını da kapsadığı ifade edildi.

Raporda bütün bu talimatların, İsrail çıkarmış olduğu 15 Ağustos 1967 tarihli ve 92 sayılı, su kaynakları üzerindeki yetkilerle ilgili kararnamesine istinaden çıkarıldığına dikkat çekildi. Söz konusu kararnamenin su kaynaklarıyla ilgili yetkileri İsrail'e verdiği, Filistinlilerin su kaynaklarındaki paylarını çok kısıtladığı belirtildi.

Bu durumun Oslo İlkeler Anlaşması ile de değişmediği, 1994'ten bu yana Filistinlilerin nüfusunun büyük miktarda artmasına rağmen onların su paylarının 118 milyon m3 ile sınırlandırıldığı dile getirildi.

ARIJ raporunda İsrail'in Batı Şeria'nın çevresine ördüğü "Ayrım Duvarı" inşaatının tamamlanması durumunda Filistinlilerin su kaynaklarından istifade imkanlarının daha da kısıtlanacağı, Batı Şeria bölgesindeki Filistinlilerin 27 artezyen kuyusuyla ve 32 kaynakla irtibatının kesileceği bilgisi verildi.

Raporda İsrail'in işgal altındaki Filistin topraklarında bulunan su kaynaklarının %85'ine el koyduğu, Filistinlilerin kendi su kaynaklarını değerlendirme imkanlarından yoksun bırakıldıkları vurgulandı.

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.