İsrail güçleri otizmli Filistinli genci vurarak öldürdü

İsrail güçleri otizmli Filistinli genci vurarak öldürdü

İsrail polisi Kudüs’te 32 yaşındaki otizmli İyad Hellak’ı vurarak öldürdü.

İsrail polisi cumartesi günü Kudüs’te 32 yaşındaki otizmli İyad Hellak’ı vurarak öldürdü.

Filistinli silahsız ve savunmasız gencin öldürülmesi büyük çapta tepki çekerken son olayla birlikte İsrail güvenlik güçlerinin aşırı güç kullanımına dair itirazlar da bir kez daha gündeme geldi.

Associated Press’in (AP) haberine göre pazar günü İsrail Savunma Bakanı ve kurulan koalisyonda yeni güç paylaşımı anlaşmasına göre kabinenin “dönüşümlü” başbakanı Benny Gantz, haftalık bakanlar kurulu toplantısında son olaya değindi.

Açılış konuşmasında meseleden hiç bahsetmeyen Başbakan Binyamin Netanyahu’nun yanında oturan Gantz, “İyad Hellak’ın vurularak öldürüldüğü hadiseden dolayı gerçekten üzgünüz ve ailesinin acısını paylaşıyoruz. Konunun süratle soruşturularak neticeye varılacağından eminim” dedi.

Hellak ailesinin verdiği bilgiye göre otizmli genç, vurulduğu sırada her gün yaptığı gibi özel ihtiyaç sahibi öğrencilere hizmet veren bir rehabilitasyon merkezine gitmeye çalışıyordu.

Son 6 yılının her gününü bu yolda geçiren İyad’a ulaşabilmek için ailesi ona bir cep telefonu vermişti; kendisi arama yapamasa da gelen aramalara yanıt verebiliyordu.

"Yalnızca anne babasıyla konuşurdu"

Haaretz’e konuşan İyad’ın kuzeni Dr. Hatem El-Avivi, “Yalnızca anne babasıyla konuşurdu. Yürürken sadece ayaklarına ve yere bakardı. Onu 31 yıldır tanıyorum ama bir kez olsun göz temas kuramadım” dedi.

El-Avivi ayrıca, “Kendisi bu ülkede Arap ve Yahudi gibi kavramlar olduğunu bile bilmiyordu. Polis nedir, asker nedir, silah nedir bilmiyordu. Yabancı birini gördü ve kaçtı, sonra da onu vurdular” diye ekledi.

Filistinli gencin gittiği Elvin adlı rehabilitasyon merkezinin sahibi İsam Cemal ise “İyad kendisini korumayı bilmiyordu. Bunu yapabilecek durumda değildi ve bu kişinin gitmesine izin vermediler, onu dinlemediler. Büyük bir dram, büyük bir kayıp… Bağımsız olarak hareket etmeye başlamıştı. Mesleki beceriler kazanmaya başlamıştı. İyi bir ilerleme kaydediyordu ve ileri bir seviyeye ulaşmıştı” diye konuştu.

Mutfak işleri çalışma grubunda eğitim alan İyad’ın diğer arkadaşlarının gözünde en gayretli öğrenci sayıldığını aktaran Cemal, “Her zaman ilk o gelirdi, tek bir gün bile kaçırmadı. Şimdi diğerleri onu soruyor, garip bir şeyler olduğunu sezdiler” ifadesini kullandı.

Haaretz’e açıklamada bulunan İsrail Psikiyatri Derneği Başkanı Dr. Zvi Fişel ise İsrail polisine psikolojik ya da nörolojik rahatsızlıkları olan kişilerin davranışlarını anlamaları için eğitim verilmesi çağrısı yaptı.

Fişel, “Hastalarımızın olağandışı ve beklenmedik davranışları onları derhal şüpheli hale getiriyor. Onlar durumu anlayıp kaçıyor ve polis bunu daha da kötü bir şekilde yorumluyor” dedi.

Otopsi sonucu: Göğsüne açılan iki kurşunla öldürüldü

Öte yandan Hellak ailesinin avukatı Cad Kadmani, İyad’ın göğsünü hedef alan iki el ateşle öldürüldüğünü gösteren otopsi sonuçlarının söz konusu polisin suç işlediğine dair şüpheleri artırdığını belirtti.

Bu arada Filistinli gencin ailesi, gösterilerin büyümemesi için İsrail polisinin cenazenin mümkün olduğunca geç saatlerde defnedilmesini istediğini söylerken, cinayete tepki için pazar akşamı Şam Kapısı’nda yaşanan gösterilerde güvenlik güçleri Filistinlilerinin eylemini güç kullanarak dağıttı.

İsrail polisi olay sonrası açıklamasında, “Elinde silah benzeri şüpheli bir cisim taşıyan bir zanlı gördüklerini” ve bu kişinin polisin “dur” emrine itaat etmemesi üzerine ateş açıldığını savunmuştu.

Ancak polis sözcüsü Micky Rosenfeld daha sonraki beyanlarında meseleyle ilgili hiçbir silah bulunmadığını kaydetmişti.

facebanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.