İsrail, Güney Kıbrıs ve Yunanistan EastMed'i imzaladı: 'Hedef Türkiye'yi devre dışı bırakmak'

İsrail, Güney Kıbrıs ve Yunanistan EastMed'i imzaladı: 'Hedef Türkiye'yi devre dışı bırakmak'

Doğu Akdeniz'de İsrail, Yunanistan ve Güney Kıbrıs'ın öncülüğündeki EastMed projesiyle Türkiye'nin devre dışı bırakılması gündemde.

doguakdenizgazprojeleri.jpg

(Yüksek çözünürlük için haritaya tıklayın)

Doğu Akdeniz'de İsrail, Yunanistan ve Güney Kıbrıs'ın öncülüğündeki EastMed projesiyle Türkiye'nin devre dışı bırakılması gündemde.

Özellikle Doğu Akdeniz'de İsrail'in üreteceği doğalgazı, Güney Kıbrıs ve Yunanistan işbirliğiyle Avrupa'ya ulaştıracak olan EastMed gaz hattı projesi, Doğu Akdeniz'deki doğalgazın Türkiye'yi bypass ederek Avrupa pazarına ulaştırmayı hedefliyor.

Bu gaz hattına Bulgaristan ve İtalya'daki projelerin de eklenmesiyle Doğu Akdeniz'de enerji alanında Türkiye devre dışı bırakılmış olacak.

EastMed'e entegre edilecek IGB ile Bulgaristan doğalgazı da sürece dahil olacak. EastMed'i İtalya'ya bağlayacak Poseidon projesi ile de Doğu Akdeniz gazı Avrupa'ya ulaştırılacak.

Anlaşma imzalandı

Euronews'in haberine göre, İsrail, Yunanistan ve Kıbrıs, İsrail ile Kıbrıs gazını Avrupa'ya taşıması planlanan bin 900 kilometrelik boru hattının temelini oluşturacak üçlü anlaşmaya imza attı.

Doğu Akdeniz'in (Eastern Mediterannean) kısaltması EastMed olarak isimlendirilen doğal gaz boru hattı anlaşması bugün Yunanistan'ın başkenti Atina'da üç ülke liderinin katılımıyla imzalandı.

İsrail adına anlaşmaya Başbakan Binyamin Netanyahu, Kıbrıs adına Cumhurbaşkanı Nicos Anastasiades ve Yunanistan adına da Başbakan Kyriakos Miçotakis imza attı.

Yunanistan'dan yapılan açıklamada İtalya Başbakanı Giuseppe Conte'nin de anlaşmayı daha sonraki bir tarihte imzalayacağı belirtildi.

Yunanistan Enerji Bakanı Kostis Hatzidakis, boru hattı anlaşmasının Türkiye'ye mesaj göndermek değil, enerji sektöründe bölgesel düzeyde işbirliğini ilerletme amaçlı olduğunu söyledi.

Kıbrıs, Yunanistan ve İsrail arasındaki 3'lü anlaşma Rus gazına alternatif olarak değerlendiriliyor.

Avrupa ve ABD'li bazı yetkililer söz konusu anlaşmayı desteklediklerini belirten açıklamalar yapıyor.

Bu arada üç ülkenin anlaşması, Türkiye ile Libya arasında imzalanan iki mutabakatın ardından geldi.

Mısır'ın yanı sıra her üç ülkenin yönetimi, Ankara ile Trablus'un Doğu Akdeniz'deki anlaşmalarına karşı çıkıyor.

Üç ülke liderlerinin son dönemlerdeki görüşmeleri sıkılaşmış durumda.

Atina'daki görüşme ile birlikte üç lider, 7'inci kez bir araya gelmiş oluyor.

Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.