'İsrail ile normalleşen BAE'de darbe korkusu yaşanıyor'

'İsrail ile normalleşen BAE'de darbe korkusu yaşanıyor'

Bir İsrail gazetesi, İsrail'in, gelişmiş F-35 uçağı edinme arayışında olan BAE'de, yönetim değişikliği konusunda bir endişe içinde olduğunu ortaya çıkardı.

Israel Liom gazetesine göre Tel Aviv, niteliksel askeri üstünlüğünü korumak için durmaksızın çalışıyor ve bunun için de Amerika Birleşik Devletleri'ne (ABD) göndereceği taleplerin bir listesini hazırlıyor.

Gazete, İsrailli askeri uzman Yoav Limor'un hazırladığı haberde, "İsrail ordusunun, niteliksel üstünlüğünü korumak niyetiyle İsrail'in ABD'ye göndereceği taleplerin bir listesini oluşturmak için bir ekip oluşturduğunu" yazdı.

Liom gazetesi bu listenin hazırlanmasının, "İsrail ile bu hafta ortasında imzalanacak normalleşme anlaşmasının bir parçası olarak, Amerikan yönetiminin BAE'ye F-35 uçağı ve diğer gelişmiş güvenlik ekipmanlarını satması beklenen kararı ışığında" geldiğini kaydetti.

Edinilen bilgilere göre, yolsuzlukla suçlanan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, konuyu bu hafta ABD Başkanı Donald Trump ile yapacağı görüşmede gündeme getirmeyi planlıyor.

Gazete, Tel Aviv'de hüküm süren bir kargaşa durumu olduğunu iddia ederek ''Bölgede sadece İsrail Hava Kuvvetlerinin sahip olduğu bir uçak olması göz önüne alındığında BAE'ye özel yeteneklere sahip beşinci nesil F-35 uçağı ve gelişmiş savaş araçları satılma ihtimalinin gündemde olduğunu'' belirtti.

İsrail gazetesi, ''Korku, BAE’nin İsrail’e karşı uçak veya başka askeri teçhizat kullanacak olmasından değil bu satışın İsrail’in niteliksel üstünlüğünü büyük ölçüde ezeceğini ve gelişmiş savaş araçlarının başka ülkelere satıldığı bir bölgede bir silahlanma yarışının başlayacağından kaynaklanıyor.'' diyerek ekledi.

BAE'de 'rejim değişikliği' ihtimali

Öte yandan Israel Today, ''Kamuoyuna açıklanmayan başka bir korku var ki o da BAE'de muhtemel bir rejim değişikliği olmasıdır'' iddiasında bulundu.

Konuyla ilgilenen üst düzey bir yetkili, ''Artık barış rüzgarlarının tadını çıkarıyoruz, ancak rüzgârın yönünün hızla değişebileceği istikrarsız bir bölgede yaşamaktayız. Ve buna bağlı olarak, bölgedeki diğer tüm ülkelerden her zaman en az bir adım önde olmaya hevesliyiz hatta bundan daha fazlasını istemekteyiz.'' ifadelerini kullandı.

Yetkili, ''İsrail, Washington yönetiminin F-35'in BAE'ye ve muhtemelen daha sonra da Suudi Arabistan'a satmaya kararlı olduğunun farkında. Buna paralel olarak, geçtiğimiz haftalarda İsrail'in niteliksel yönünü korumak için aktif olarak çalışmaya karar verildiği birkaç müzakere ve danışma gerçekleşti." şeklinde ekledi.

''Bu konu daha önce üst düzey İsrail ve Amerikan forumları arasında yapılan tartışmalarda gündeme gelmişti. Bunun kanıtı, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun başkanlığını yaptığı, ABD'nin Ortadoğu'da İsrail'in niteliksel yönünü koruma konusundaki kararlılığını yineleyen, Kongre'de yasayla öngörülen ve ABD başkanının bölgedeki ülkeler için gelişmiş silah satışları yapmadan önce İsrail'e danışmasını gerektiren birkaç basın açıklamasında da bulunabilir."

Gazete, "İsrail'in ABD'den gelişmiş savaş uçağı F-22 satın alma siparişini düşündüğünü, ancak uçağın yüksek maliyeti ve bakımı nedeniyle bu fikrin hızla iptal edildiğini'' ortaya çıkardı.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.