İsrail ile normalleşen Fas, iki devletli çözümden yana

İsrail ile normalleşen Fas, iki devletli çözümden yana

Fas ve Ürdün Dışişleri Bakanları, Filistin-İsrail meselesini ele aldı.

Fas Dışişleri Bakanı Nasser Bourita pazartesi günü Ürdünlü mevkidaşı Eymen es Safedi ile Ürdün'ün başkenti Amman'da bir araya geldi.

İkili yaptıkları görüşmelerde Filistin-İsrail meselesini ele aldı.

Fas Dışişleri Bakanı Bourita burada yaptığı açıklamada, ülkesinin Filistin-İsrail meselesinde iki devletli çözümü desteklediğini söylerken bunun Haziran 1967 sınırlarına göre başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız bir Filistin devletinin kurulması olduğunu dile getirdi.

Ürdün'ün Filistin meselesine yaklaşımını da ele alan Bourita, "Fas, Ürdün'ün Filistin davasındaki ve Majesteleri Kral II. Abdullah bin el-Hüseyin'in Kudüs'teki İslami Vakıflar ile ilişkin rolüne destekliyor." ifadesini kullandı.

1994 yılında İsrail’le imzalanan Vadi Araba Anlaşması gereğince Ürdün, Kudüs'teki dini alakadar eden işlerin sorumluluğunu üstlenmiş ve 2013'te Filistin Yönetimi Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile yapılan bir anlaşma gereğince de Kudüs'teki kutsal mekanların korunması sorumluluğunu Ürdün'e verilmişti.

Bourita, Kudüs'ün Arap ve İslami kimliğinin muhafaza edilmesi noktasında Ürdün ile çalışmalar yürüttüğünü kaydetti.

Ürdün Dışişleri Bakanı Es Sefadi ise, Ürdün'ün Fas'ın toprak bütünlüğü konusunda desteğini ifade ederken Batı Sahra meselesinin "Birleşmiş Milletler'in resmi kararlarına uygun bir şekilde ve özerklik girişimine dayalı olarak" çözülmesi gerekliliğini vurguladı.

Öte yandan ikili, özel sektör olmak üzere iki ülke arasında ticareti daha da kolaylaştırmak adına vize işlemlerinin kolaylaştırılmasını görüştü.

Fas, 2020 yılından bu yana İsrail ile ilişkileri normalleştirme kapsamında bu ülke ile birçok alanda iş birliğine gitmiş durumda.

Bu sebeple Rabat yönetimi, Fas halkının da bir kısmı olmak üzere bazı çevrelerce eleştiriliyor.

İki devletli çözüm

Çözüm planına göre, İsrail'in 1967'de ele geçirdiği Filistin topraklarının yanı sıra Batı Şeria'nın geniş kesimleri, Gazze ve Doğu Kudüs'te egemen olacak bağımsız bir Filistin devleti kurulmasını öngörüyor.

Kaynak: Mepa News

280.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.