"İsrail Maliye Bakanı Smotrich yeni bir Nekbe'nin gerçekleşmesini umuyor"

"İsrail Maliye Bakanı Smotrich yeni bir Nekbe'nin gerçekleşmesini umuyor"

İsrail'in eski Savunma Bakanı Benny Gantz, Filistinlilere saldıran Yahudi yerleşimcileri, bazı koalisyon hükümeti isimleri tarafından desteklenen 'milisler' olarak tanımladı.

(Fotoğraf: @bezalelsm)

İsrail'in eski Savunma Bakanı Benny Gantz, aşırı sağcı Maliye Bakanı Bezalel Smotrich'in işgal altındaki Batı Şeria'da Yahudi yerleşimcilerin Filistinlilere yönelik saldırılarını desteklediğini söyledi.

Batı Şeria'yı ilhak etme düşüncesine sahip olduğu aktarılan Smotrich'in yeni bir 'Nekbe' gerçekleşmesini umduğunu belirten Gantz, "Smotrich bir başka Nekbe'ye daha sebebiyet vermek istiyor. Onun için gerilimin artması arzu edilen bir şeydir." dedi.

İsrail’in kuruluşunun ilân edildiği 14 Mayıs 1948'in ertesi günü, yüz binlerce Filistinli için sürgün, etnik temizlik ve tehcirden ibaret bir süreç başlamıştı. Kısa zaman içinde 900 binden fazla Filistinli yaşadıkları bölgelerden uzaklaştırılırken, 670 dolayında köy de Siyonist örgütler tarafından yok edilmişti.

Binlerce kişinin yaşamını yitirdiği olayların ardından, canlarını kurtarabilen Filistinliler, komşu ülkelere ve Filistin’in henüz işgal edilmemiş kentlerine sığınmıştı. Bugün bile travmatik etkileri devam eden bu süreç, Filistinlilerin dilinde “Nekbe” (Büyük felâket) olarak anılıyor.

Aşırı sağcı hükümetin göreve gelişi ile birlikte, Yahudi yerleşimcilere daha fazla 'taviz verileceği' gündeme gelmişti. BM verilerine göre Yahudi yerleşimcilerin Filistinlilere karşı saldırıları 2016'dan bu yana artıyor.

Öte yandan ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan "Terörizm Ülke Raporları 2021" adlı raporda, İsrail güvenlik güçlerinin Yahudi yerleşimcilerin Filistinlilere karşı saldırılarına göz yumduğunu açıklanmıştı.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.