İsrail ordusu Filistinlilere yönelik saldırılarında yapay zeka kullanıyor

İsrail ordusu Filistinlilere yönelik saldırılarında yapay zeka kullanıyor

İsrail ordusu Filistinlilere yönelik saldırılarında hedef tespiti ve saldırıların icra edilmesinde yapay zeka kullanıyor.

(Fotoğraf idf.il)

İsrail ordusu, işgal altındaki Filistin topraklarında düzenlediği saldırılarda bir süredir yapay zeka kullanıyor.

Bloomberg'in haberine göre, İsrail ordusu, Filistin topraklarında gerçekleştirdiği saldırılarda hedef tespiti için yapay zeka kullanıyor.

İsrail'in askeri harekatlarda yapay zekayı kullanmasını savunan kişiler, gelişmiş teknolojilerin askeri kayıpları azaltmak konusunda yardımcı olacağını belirtirken bazı uzmanlar, otonom sistemlere bağlı kalmanın potansiyel olarak ölümcül sonuçları da beraberinde getirebileceği hususunda uyarılarda bulunuyor.

Kudüs İbrani Üniversitesi'nde uluslararası hukuk dersleri veren ve ordunun eski hukuk müşaviri olan Tal Mimran, "Eğer yapay zekanın hesaplamalarında bir hata çıkarsa bu hata için kimi suçlayacağız? Bir hata dolayısıyla tüm bir aileyi yok edebilirsiniz." diye konuştu.

İsrail ordusunun yapay zekayı hangi tür operasyonlarda kullandığı tam olarak bilinmese de askeri yetkililer, ordunun Gazze Şeridi'ne yönelik zaman zaman gerçekleşen saldırılarında yapay zeka vasıtasıyla savaş alanında deneyim elde ettiğini söyledi.

İsrail, 2021'de Gazze'de gerçekleşen saldırıları, dünyanın ilk "yapay zeka savaşı" olarak nitelemişti. Bu saldırılarda İsrail'in Filistinli silahlı grupların roket attığı noktaları tespit etmek ve çok sayıda insansız hava aracını yönetmek için yapay zeka kullandığı belirtilmişti.

Öte yandan İsrail'in yapay zekayı İran'la meydana gelebilecek çok cepheli savaş ortamlarında da kullanmayı planladığı ifade ediliyor.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.