"İsrail'in Büyük Dönüş Yürüyüşü'nde Filistinlileri öldürmesi savaş suçu sayılabilir"

"İsrail'in Büyük Dönüş Yürüyüşü'nde Filistinlileri öldürmesi savaş suçu sayılabilir"

Birleşmiş Milletler'de yapılan soruşturmada Gazze'de yapılan 'Büyük Dönüş Yürüyüşü' gösterilerinde 189 Filistinli'nin İsrail güçleri tarafından öldürmesinin savaş suçu sayılabileceği bildirildi.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi'nde yapılan soruşturmada geçen sene 30 Mart tarihinden itibaren Gazze'de yapılan 'Büyük Dönüş Yürüyüşü' gösterilerinde İsrail güvenlik güçlerinin 189 Filistinli'yi öldürmesinin savaş suçu sayılabileceği ifade edildi.

Panelde paylaşılan raporda "İsrail güvenlik güçleri, başkalarını hiçbir şekilde öldürme ya da ciddi anlamda yaralama ihtimali göstermeyen Filistinli göstericileri öldürmüş veya sakat bırakmıştır. Filistinli göstericiler (doğrudan) düşmanca bir tutum da sergilememiştir." ifadelerine yer verildi.

Raporda ayrıca "Komisyon, bu ölümlerden sorumlu (İsrailli) komutan ve keskin nişancılarla ilgili gizli bilgilere sahiptir. Bu bilgiler Uluslararası Ceza Mahkemesi (ICC) ile paylaşılmak üzere BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet'ye verilmiştir" denildi.

İsrail ablukası altındaki Gazze sınırında Toprak Günü'nün 42'nci yılı kapsamında 30 Mart'ta düzenlenen Büyük Dönüş Yürüyüşü gösterilerinde, İsrail askerlerinin gerçek mermilerle yaptıkları saldırılar sonucu aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 189 Filistinli öldü ve altı bini aşkın kişi de yaralandı.

İsrail'den BM'ye cevap: Tuhaf bir tiyatro

İsrail tarafıysa BM'nin iddialarını reddederken olayı "tuhaf bir tiyatro' olarak yorumladı.

İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz yaptığı açıklamada "BM İnsan Hakları Konseyi başka bir düşman ve İsrail devletine karşı uydurma bir rapor yarattı. Hiç kimse İsrail'in şiddetli saldırılara karşı sınır ve vatandaşlarını koruma zorunluluğunu inkar edemez" dedi.

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.