İsrail'in Filistin topraklarını ilhak etmeye yönelik çalışmaları sürüyor

İsrail'in Filistin topraklarını ilhak etmeye yönelik çalışmaları sürüyor

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Batı Şeria’nın bazı kısımlarını ilhak etmeye yönelik harita hazırlamaya çalışıyor.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, “ilhak ve egemenlik” konusundaki kararlılığını göstermek amacıyla Yüzyılın Anlaşması planı koşullarına uygun olacak bir şekilde Batı Şeria’nın bazı kısımlarını ilhak etmeye yönelik harita hazırlamaya çalışıyor.

Netanyahu’nun ilhak çağrısına yönelik yeni kurulacak olan ekipte, İsrail Turizm Bakanı Yariv Levin, İsrail'in Washington Büyükelçisi Ron Dramer, Başbakanlık Ofisi Genel Müdürü Ronen Peretz ve İsrail Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanı Meir Ben Şabat gibi isimlerin bulunduğu belirtilirken, İsrail ordusundan herhangi bir temsilcinin ise ekipte yer almadığı vurgulandı. Siyasi kaynaklar, bu durumun Netanyahu ile ordu arasında ilhak konulu sorunlar yaşandığını gösterdiğini ifade ederken, ordunun, geniş alanların ilhak edilmesinde bir güvenlik nedeni görmediğini söyledi.

Netanyahu’ya yakın bir kaynak, “ilhak meselesinin güvenlik değil ideolojik bir mesele” olduğunu itiraf etti. İsrail Genelkurmay Başkanı General Aviv Kochavi, hükümetin toprakları birleştirmeye yol açan haritalar oluşturmak için karar verme yetkisi olması halinde Netanyahu tarafından oluşturulan ekibe paralel bir ekip oluşturması için Ordu Planlama Müdürü Tümgeneral Amir Ebu el Afiya’ya emir verdi.

Kaynaklar, Amir Ebu el Afiya’ya tarafından oluşturulan ekipte, Batı Şeria’dan sorumlu Merkez Komutanı Tümgeneral Nedaf Badan, İsrail'in işgal altındaki Filistin topraklarında faaliyetlerini yürüten Hükümet Aktiviteleri Koordinasyon Birimi (COGAT) Başkanı Tümgeneral Kamil Ebu Rukn’ın bulunduğunu ifade etti.

Yüzyılın Anlaşması, İsrail’in Ürdün Vadisi ve Batı Şeria’daki yerleşim yerlerini ilhak etmesinin önünü açıyor. Ancak ABD Başkanı Donald Trump, anlaşmayı incelemeleri ve onaylamaları için taraflara 4 yıllık bir süre verirken, aksi bir durumda tek taraflı olarak İsrail’e yeşil ışık yakmaya hazırlanıyor. Netanyahu bir sonraki hükümet oturumunda ilhak kararını alacağını duyurmuştu. ABD yönetimi ise kararı engelleyerek, ilhakın iki taraf arasında koordinasyon gerektirdiğini ve 2 Mart’ta gerçekleştirilecek olan İsrail seçimlerinden önce yapılamayacağını vurguladı. Bu kapsamda Tel Aviv’de atılacak olan adımlar arasında, Haritalar Komitesi’nin oluşturulması konusu da bulunuyor.

Bu bağlamda, İsrail Enerji Bakanı Yuval Steinitz, İsrail Elektrik Şirketi tarafından işgal edilen Filistin topraklarındaki elektrik şebekesini genişleterek, tüm yerleşimcilere hizmet vermek için yüksek basınçlı ağı geliştirmeye başladıklarını ve işgal projelerine ek olarak su sektöründe de bir plan hazırladıklarını dile getirdi.

Diğer yandan Savunma Bakanı Naftali Bennett, seçimlerden hemen sonra yerleşim yerlerini ve Ürdün Vadisi’ni ilhak etmek için resmi karar ve pratik önlemler alınmaması halinde, hükümete katılmayacaklarını belirtti.

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.