İsrail'in ihlalleri Batı Şeria'daki Filistinli silahlı gruplara desteği artırıyor

İsrail'in ihlalleri Batı Şeria'daki Filistinli silahlı gruplara desteği artırıyor

İsrail'in son dönemde artan saldırı ve ihlallerinin, Batı Şeria'daki silahlı gruplara yönelik halk desteğini artırdığı dikkat çekiyor.

İsrail son dönemde Filistin genelindeki ihlal politikalarına hız vermiş durumda.

Özellikle Binyamin Netanyahu liderliğindeki aşırı sağcı yeni hükümetin döneminde, işgal altındaki Batı Şeria'da İsrail'in saldırılarının arttığı dikkat çekiyor.

2023 yılı başından bu yana işgal altındaki Batı Şeria'da İsrail'in saldırıları neticesinde 65 Filistinli hayatını kaybetmiş durumda.

Silahlı gruplara destek artıyor

İsrail'in ihlalleri paralelinde yerel halkın Filistinli silahlı gruplara desteğinde de gözle görülür bir artış yaşanıyor.

Batı Şeria'da son dönemde faaliyete başlayan gruplardan "Aslanların İni", sosyal medya üzerinden yaptığı son açıklamada gruba desteğin arttığını ifade etti.

Grubun açıklamasında, İsrail'in geçtiğimiz gün Nablus'ta 11 kişiyi öldürmesinden sonra, gruba 50'den fazla kişinin gönüllü olarak katıldığı kaydedildi.

Açıklamada Filistinlilere, İsrail'in saldırılarına karşı durulması çağrısı yapıldı.

Son aylarda Batı Şeria'nın El Halil, Nablus, Cenin, Ramallah, Tulkarim gibi birçok şehrinde Filistinli silahlı gruplar ciddi bir şekilde taban kazanıyor.

Bu gruplara sivil halkın yanı sıra, Filistin'deki Ramallah yönetimine mensup güvenlik güçleri de katılım gösteriyor.

Zorlaşan ekonomik koşullar, işsizlik ve umutsuzluk da silahlı gruplara olan teveccühü artırıyor. İsrail'in artan saldırgan tavrı, silahlı gruplara taban kazandırıyor. 2021 yılı Eylül aynı başındaki Gilboa hapishane firarının da Batı Şeria'daki halkın siyasilere olan sempatisinin sıfıra ulaşmasına ve silahlı sürece yakınlık göstermesine yol açtığı belirtiliyordu.

Bölgede faaliyete başlayan grupların Filistin İslami Direniş Hareketi (Hamas) ve İslami Cihad ile bağlantılı olduğu değerlendiriliyor. Bunların yanı sıra bağımsız gruplar da bölgede varlık gösteriyor.

Filistinli liderlerin İsrail ile yaptığı anlaşmalar ekseninde, 2005 yılında İkinci İntifada'nın sona ermesiyle Batı Şeria'da silahlı faaliyetler neredeyse tamamen sona ermişti.

Ancak silahlı grupların yeniden etkinlik kazanması, Batı Şeria'da da dengelerin ilerleyen yıllarda daha farklı seyredebileceği şeklinde yorumlanıyor.

Kaynak: Mepa News

280.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.