İsrail'in Suriye'deki saldırılarında 3 ayda 60 Şii milis öldü

İsrail'in Suriye'deki saldırılarında 3 ayda 60 Şii milis öldü

İsrail'in Suriye’deki İran hedeflerine yönelik düzenlediği saldırılarda İran yanlısı 60 unsurun öldüğü belirtildi.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), İsrail’in Mayıs-Haziran ayları arasında Suriye’deki İran hedeflerine yönelik düzenlediği 10 hava saldırısında, Fatimiyyun Tugayları, Hizbullah ve İran Devrim Muhafızları’ndan 60 İran yanlısı unsurun öldüğünü bildirdi.

SOHR’a göre İsrail’in, İran ve ona sadık grupların Kuneytra, Dera, Humus, Halep, Deyr-i Zor, Hama, Şam ve kırsal kesimindeki varlığını hedef alan 10 hava saldırısında 60 İran yanlısı unsuru ölürken, çok sayıda mühimmat ve silah deposu da imha edildi.

'Rusya İsrail'in İran'a yönelik saldırılarını görmezden geliyor'

Suriye’nin farklı bölgelerindeki İran üs ve noktalarını hedef alan hava saldırılarının artmasının bazı faktöre bağlı olduğuna dikkat çeken SOHR, İran’ın görünürde müttefiki olan Rusya’nın, İsrail’in İran’ın Suriye’deki askeri varlığını sınırlandırmak için düzenlediği hava saldırılarını görmezden geldiğini vurguladı.

SOHR ayrıca İsrail’in İran’ın Suriye’deki varlığını kendisi için açık bir stratejik tehdit olarak gördüğünün altını çizerek, Suriye devriminin patlak vermesinden bu yana Suriye’de birçok hava saldırısı düzenlediğini kabul ettiğini hatırlattı.

SOHR’un açıklamasına göre Rusya, İran, ABD ve yerel güçlerin (YPG, Esed rejimi ve İran milisleri) mücadelesine tanık olan petrol zengini bölge Fırat’ın doğusundan İran’ın çıkarılması konusunda İsrail ve Rusya aynı görüşe sahip.

Rusya ve İran'ın bölgede hakimiyeti

Rusya’nın Suriye genelinde, özellikle de Süveyda ve Dera’daki güç dengesini kendisine bağlı Beşinci Lejyon aracılığıyla değiştirme arzusu olduğunu ifade eden SOHR, aynı şekilde Halep’in güney kırsalındaki İran kalelerini kontrol ederek ve İdlib yakınlarına yeniden konuşlanarak geçici hegemonya politikasını uygulamaya çalıştığını bildirdi.

Rakip güçler, Suriye bölgelerinde, özellikle de ülkenin kuzeybatısında askeri operasyonlar ve anlaşmalarla meşgul iken bunu fırsat bilen İran, ülkenin güney ve kuzeydoğusunda Suriyeli gençleri silah altına alma hamlelerini artırdı ve güney bölgesi ile Fırat’ın doğusunda 11 bin 700 gence kadar ulaştı.

facebanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.