İsrailli bakanlar ve Yahudiler yerleşimlerin genişletilmesi için Batı Şeria'da yürüdü

İsrailli bakanlar ve Yahudiler yerleşimlerin genişletilmesi için Batı Şeria'da yürüdü

İsrailli bakanlar, milletvekilleri ve Yahudi yerleşimciler, İsrail işgali altındaki Batı Şeria’daki Yahudi yerleşimlerinin genişletilmesine destek amacıyla yürüyüş gerçekleştirdi.

İsrail işgali altındaki Batı Şeria’da aralarında aşırı sağcı bakanların da olduğu binlerce kişi bölgede Yahudi yerleşimlerinin genişletilmesine destek amacıyla boşaltılan Evyatar yerleşimine yürüdü.

Amerika'nın Sesi'nin haberine göre, ellerinde İsrail bayraklarıyla yola çıkan kalabalık Yahudi yerleşimine doğru dini sloganlar atarak ilerledi. Tahliye edilmesinden bu yana yasa dışı Yahudi yerleşim yeri Evyatar’a ziyaretler ordu tarafından resmi olarak yasaklanmıştı; ancak bu yasak son aylarda gevşek şekilde uygulanıyordu.

İsrail ordusunun izin vermesi üzerine, çok sayıda Yahudi yerleşimci aile yürüyüşe katıldı. Yürüyüş ciddi bir şiddet olayı yaşanmadan sona erdi.

Yürüyüşü protesto eden Filistinlilere müdahale

Ancak yakın bir noktada yürüyüşü protesto etmek için karşı gösteri düzenleyen Filistinliler’e İsrail güvenlik güçleri göz yaşartıcı gazla müdahale etti.

Filistin Kızılhaç'ı karşı gösteri sırasında aralarında bir gazetecinin de olduğu 191 kişinin yaralandığını bildirdi.

Bazı bakanlar ve milletvekilleri de yürüyüşe katıldı

İsrail’in siyasi tarihindeki en dindar ve sağcı hükümeti yöneten Başbakan Benyamin Netanyahu’nun kabinesinden yedi bakan da yürüyüşe katıldı.

Bu bakanlar arasında yer alan Maliye Bakanı Bezalel Smotrich ve Ulusal Güvenlik Bakanı Ben Gvir aynı zamanda Batı Şeria'da yasa dışı Yahudi yerleşimlerinde yaşıyor. Yürüyüşe en az 20 İsrailli milletvekili de katıldı.

İsrail, geçen hafta ülkenin aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben Gvir'in "Arap ayaklanmalarına karşı ulusal muhafız alayı oluşturması talebine" onay vermiş; ancak rakiplerinin muhafız alayının hizipçi bir milis gücüne dönüşebileceği kaygılarını dile getirmesinin ardından Ben Gvir'e doğrudan yetki vermemişti.

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.