Kabil hükümeti: Taliban Feryab'ı kuşatıyor, il merkezi ele geçirilebilir

Kabil hükümeti: Taliban Feryab'ı kuşatıyor, il merkezi ele geçirilebilir

Taliban Afganistan'ın kuzeyindeki Feryab ilinde ilerlemeye devam ediyor.

Kuzeydeki Faryab ili son haftalarda hükümet güçleri ile Taliban arasında çıkan çok sayıda çatışmaya sahne oldu.

Feryab valisi Nakibullah Faik, sivil uçakların da bölge içerisinden uçmadığını ve artan tehditler sebebiyle bir yıldır havaalanından uçuş gerçekleştiremediklerini söyledi. 

Ayrıca şehirde kalkınma projelerinin de durduğunu belirten Vali, "Kontrolün büyük çoğunluğunun Taliban'ın elinde olduğunu" dile getirdi. Yalnızca Bilçirag ilçesinin tamamen Taliban kontrolünde olduğunu öne süren vali, Taliban'ın Feryab içindeki herhangi bir bölgede tamamen kontrol ettiği bir bölge olmadığını da iddia etti.

Vali Faik, ilin merkezi olan Meymene şehrinin etrafının da Taliban mensuplarınca kuşatıldığına dikkat çekti. Feryab'ı ziyaret eden yerel yetkililerden oluşan heyetle ilgili konuşan Faik sözlerine şöyle devam etti: "Yerel yetkililer devlet başkanına yolların açık olduğunu video konferansla göstermek için yolları açmaya çalışıyorlar. Ancak Meymene şehrinden helikopterle ayrıldıkları zaman yollar tekrar kapanıyor. Bu bizi ve insanları güvenlik tehditleriyle ve kuşatmayla karşı karşıya bırakıyor."

Bu arada Şahin 209. Kolordu Komutanı Binbaşı General Emanullah Mubin, Kabil hükümeti "güvenlik güçlerinin vilayetteki güvenlik tehditlerini ortadan kaldırma çabalarının sürdüğünü" söyledi.

Açıklama Feryab yetkililerinin son iki haftada hükümet güçlerinin Taliban mensuplarına karşı çatışmaksızın üslerinden kaçtıklarını doğrulamasından bir gün sonra geldi. 

Yetkililer, kaçan askerlerin Kayser-Elmar ve Meymene-Cevzcan otoyolları üzerindeki üslerini bıraktıklarını ve son günlerde ilçe merkezlerindeki diğer üslere yerleştiklerini açıkladı.

Taliban kuzeydeki etkinliğini artırırken Feryab bu etkinliğin önemli merkezlerinden biri konumunda. Bağımsız kaynaklara göre Feryab ilinin 14 ilçesinden en az üçü tamamen, yedisi de büyük oranda Taliban tarafından kontrol ediliyor.

Kaynak: Mepa News, Tolo News

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.