Kalın: Esed rejimiyle siyasi adımların atılması gerekiyor

Kalın: Esed rejimiyle siyasi adımların atılması gerekiyor

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın A Haber canlı yayınında gündeme dair açıklamalarda bulundu.

Suriye'deki Beşar Esed rejimiyle ilişkilerin istihbari boyutta devam ettiğini söyleyen İbrahim Kalın, siyasi ilişkilerin başlaması gerektiğini ifade etti.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın'ın açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde:

Türkiye-Esed rejimi temasları

"Bugünden yarına böyle bir planlama yok. İstihbarattaki arkadaşlarımız görüşüyorlar. Biz Suriye konusunda bir siyasi sürecin işletilmesini işletiyoruz. Rejim yapıcı bir tutum içinde olmadı. Anayasa Komisyonu çalışmalarını sabote etmek için her şeyi yaptılar. Suriye'nin meşru muhalefeti ve diğer muhalif gruplar Rejime güvenmiyor. Haklı olarak işbirliği yapmak istemiyorlar. Bir mesaj iletmek istediğimizde Rusya ve İran üzerinden iletiyoruz. Bir ilerleme de yok, gerileme de yok. Bu sürdürülebilir bir durum da değil. Siyasi adımların atılması gerekiyor.

Suriye'de operasyon rejimle ilişkileri etkilemez, belirleyici olan güvenlik kaygılarımız ve önceliklerimizdir. 'Bir gece ansızın gelebiliriz.' Bunu herkes anlıyor sanırım. Güvenlik tehditi devam ettikçe, bu doktrin orada duracaktır. Suriye ile Türkiye arasında öyle güvenli bir hat oluşturuldu ki, Türkiye'ye yönelik saldırı ihtimali çok çok azaldı. Tamamen kalktı diyemem ama saldırı güçleri büyük ölçüde ellerinden alındı. Siz güvenlik hattını burada çizmezseniz kendi sınırınızı koruma şansınız olmaz."

Ermenistan-Azerbaycan ve Türkiye ilişkileri

"Paşinyan içerideki muhalefet ve diasporanın baskısına rağmen bu süreci iyi bir şekilde yürütüyor. Aliyev zaten bu konuda kararlı. Ben önümüzdeki günlerde özel temsilcilerimizin yapacağı görüşmelerin ardından güzel adımlar atılabileceğini düşünüyoruz. Güney Kafkasya'da barış ve istikrarı oturtacak adımları atarak ilerlememiz gerekiyor. Zengilan Havalimanı'nın açılışı için Cumhurbaşkanımızın bir ziyareti olacak. Güzel adımlar atılıyor. Güvenlik ve istikrar adımları güçlenecek. Türkiye ile Ermenistan arasında da güzel adımların atılacağına inanıyorum. Ermenistan hükümeti takdire şayan adımlar attı. Ermeni diasporasının da buna destek olması gerekiyor."

ABD ile F-16 konusu

"F-16'larda daha iyi bir noktaya geldik. Kasım sonuna doğru bu süreç hızlanır. İki senatörün şartlı ifadelerinin kaldırılması iyi bir adım. Şu ana kadar ki gidişat iyi yönde. Beklentilerimizi karşılar yönde. Süreci takip edelim. Ara seçimler tamamlandıktan sonra, Kongredeki ana yazılım da tamamlanınca geri çok da bir şey kalmıyor. Türkiye'nin F-35'ten çıkarılmasının da haksızlığını hatırlatmaya devam edeceğiz. Alınan bu kararın tamamın hukuksuz olduğunu işlemeye devam edeceğiz. Bu yıl bitmeden F-16'ların somut bir hale dönüşmesi muhtemeldir."

whtspp.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.