Koronavirüs ABD ekonomisini 5 haftada yerle bir etti

Koronavirüs ABD ekonomisini 5 haftada yerle bir etti

ABD'de 5 haftada işsizlik maaşına yapılan 26 milyon başvuru 2008'deki mali kriz sonrasındaki 10 yıl boyunca oluşturulan istihdamın kaybolduğunu gösterdi.

ABD'de son beş haftada işsizlik maaşına yapılan 26 milyon başvuru 2008'deki mali kriz sonrasındaki on yıl boyunca oluşturulan istihdamın koronavirüs salgını nedeniyle kaybolduğunu gösterdi.

Çalışma Bakanlığı tarafından haftalık olarak açıklanan işsizlik yardımına başvuruların 18 Nisan'da biten haftada 5 milyon civarında olması bekleniyor. Bu haftaki düzeyin geçtiğimiz haftaya göre düşmesi beklense de başvuru sayısı yüz binlerle ifade edilen geçtiğimiz ayla karşılaştırıldığında hala korkutucu derecede yüksek.

Beklentilere paralel bir düzeyde gelmesi halinde Covid-19 vakaları ve önlemlerinin ABD'de yükselmeye başladığı 21 Mart haftasından bu yana 26,2 milyon kişi kaybetmiş olacak. Bu ülkedeki toplam iş gücünün yüzde 16'sına denk geliyor.

ABD mali krizi tamamen atlattığı 2010 Eylül ayından beri tarihindeki en uzun süreli büyümesini yaşamış ve istihdam şubat ayına kadar 22 milyon artmıştı. Dünyanın en büyük ekonomisi 10 yılda elde ettiği kazanımı 5 haftada kaybetmiş olacak.

Uzmanlar ekonominin tekrar işlemeue başlamasıyla işsizlik maaşına başvuruların azalacağını belirtirken herkesin kaybettiği işi geri kazanamayacağına vurgu yapıyor.

En kötüsü atlatıldı mı?

İstihdam'daki kayıpların yanısıra düşen petrol fiyatları, perakende satışları ve sanayi üretimindeki gerileme, konut inşaat ve satışlarındaki sert düşüş Ameirkan ekonomisinin Mart ayında daralacağına işaret ediyor.

Fakat işsizlik yardımına başvurulardaki azalma trendi bu hafta da devam ederse uzmanlar en kötünün geride kalmış olabileceğini ifade ediyor. Başvurular 6 milyon 867 binle 28 Mart haftasında zirve yapmıştı.

Öte yandan uluslararası hesaplamalarda daha fazla geçerliliği olan işsizlik oranın ise İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra görülen en yüksek seviye olan Kasım 1982'deki yüzde 10,8'lik rekoru geride bırakması bekeleniyor.

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.