Koronavirüs nedeniyle evden çıkamayan Filistinlilerden İsrail'e 'online' protesto

Koronavirüs nedeniyle evden çıkamayan Filistinlilerden İsrail'e 'online' protesto

Filistinliler, koronavirüs salgını sebebiyle Toprak Günü'nün 44. yıl dönümü etkinliklerini ilk kez evlerinde gerçekleştirdi.

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını sebebiyle Filistinli yetkililer “Toprak Günü”nü insanların evden katılacakları bir dizi dijital gösteriye dönüştürmek zorunda kaldı.

Filistinliler, salgın nedeniyle sosyal medya aracılığıyla “elektronik gösteriler” düzenlemek ve evlerine bayrak asmaktan memnun olduklarını ifade ederken, bu esnada Filistin milli marşını da hep birlikte söylediler. Gazze Şeridi'nde bir milyon kişinin katılmasının planlandığı yürüyüş ise iptal edilirken, İsrail askerleri her ihtimale karşı sınırda beklemeye devam etti.

Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Yürütme Komitesi üyesi Hanan Aşravi, liderlik ve halkın meşru ulusal hakları için direnişte ısrarlı olduklarını belirterek, bu zor dönemde Filistinlilerin evde kaldığını ve Filistin Devlet Başkanı'nın bu süreçte tüm sağlık araçlarının halk için kullanılmasına onay verdiğini söyledi. Aşravi açıklamasında, sosyal medyanın etkin bir şekilde kullanılmasıyla, dünya halklarına hitap eden kampanyalar yürütülerek Toprak Günü'nün hatırlatıldığına dikkati çekti. FKÖ üyesi, "İşgalciler tarafından Filistinlilerin topraklarında koparılması ve tarihten silinmesi gibi başarısız girişimlerin olduğunu" vurguladı.

Filistinliler her yıl 30 Mart'ta İsrail'in, 1976'da ülkenin kuzeyindeki Celile bölgesinde yaşayan İsrail vatandaşı Filistinlilere ait 21 bin dönüm araziye el koyması sebebiyle anma töreni düzenliyor. Filistin halkı İsrail’in bu davranışı sonrası protesto için genel greve gitti ve gösteriler düzenledi. O zamandan bugüne kadar düzenlenen gösterilerde çok sayıda Filistinli hayatını kaybederken, bazıları ise İsrail polisi tarafından tutuklanarak İsrail hapishanelerine gönderildi.

Her yıl Filistinliler tarafından büyük gösterilere ve yürüyüşlere tanık olan Toprak Günü, bu yıl koronavirüs salgını sebebiyle evlerde anıldı. Batı Şeria'daki Filistinliler sosyal medya hesaplarından kampanya başlatırken, evlerin cam ve balkonlarından Filistin bayrağı asarak marşlar okudular.

Gazze'de Filistinli gruplar koronavirüsle alınan önlemler kapsamında milyonluk yürüyüşü iptal etti. Büyük Dönüş ve Ablukayı Kırma Yürüyüşü Yüksek Ulusal Heyeti, evlerden Filistin bayrağının asılması ve İsrail bayrağının yakılmasının yanı sıra, trafikte araçların beş dakika boyunca durması, camilerden tekbir ve kiliselerden çan seslerinin yükseltilmesi çağrısında bulundu.

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.