Kushner Ortadoğu Barış Planı'nı BMGK'ya sunacak

Kushner Ortadoğu Barış Planı'nı BMGK'ya sunacak

ABD Başkanı Donald Trump’ın damadı ve danışmanı Jared Kushner’den Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde 'Ortadoğu Barış Planı' hakkında sunum yapması talep edildi.

ABD Başkanı Donald Trump’ın damadı ve danışmanı Jared Kushner’den perşembe günü BM Güvenlik Konseyi’nde yapılacak kapalı oturumda Filistinlilerin reddettiği 'Ortadoğu Barış Planı' hakkında bir sunum yapması talep edildi.

Diplomatik kaynakların AFP’ye yaptığı açıklamaya göre, Washington yönetimi, geçen hafta ilan edilen planın sunumunun yapılmasının ardından Konseydeki 14 ülkenin görüşlerini dinlemek istiyor.

Toplantı, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın ABD planına karşı olduğunu vurgulamak ve uluslararası hukukun uygulanmasını BM’den talep etmek üzere 11 Şubat’ta New York’a düzenleyeceği ziyaretten birkaç gün önce yapılacak.

Kushner, birkaç gün önce yaptığı açıklamada “Filistin halkının refah hakkı olduğunu” söyledi. Geçen hafta salı günü açıklanan İsrail-Filistin barış planının mimarı Kushner, ABD haber kanalı CNN’e yaptığı açıklamada “Bu refahı elde etmenin yolunun sunulan barış planı” olduğunu vurguladı.

Filistin Cumhurbaşkanı Mahmud Abbas, cumartesi günkü Arap Birliği toplantısında “güvenlik ilişkileri” de dâhil olmak üzere İsrail ve ABD ile her türlü ilişkiyi kestiklerini ve bunu iki devlete de bildirdiklerini söyledi. İsrail’den Filistin topraklarındaki “işgalci güç olarak sorumluluklarını üstlenmesi” istedi. Abbas, “ABD planının Ürdün Nehri’nin batısında İsrail’e tam bir güvenlik kontrolü sağladığını” belirterek “Kudüs’ün yalnızca Filistinlilere değil, tümüyle Araplara ait olduğunu” vurguladı. “Washington, barış planını uygulamak için bize 4 yıl süre verdiği halde İsrail hemen süreci başlattı” dedi.

ABD Başkanı Donald Trump’ın açıkladığı Ortadoğu Barış Planı, İsrail’e Ürdün Vadisi’nden Akdeniz’e kadar uzanan Filistin topraklarının büyük bir bölümü üzerinde güvenlik kontrolü hakkı tanıyor. Plan ayrıca İsrail yerleşimlerinin meşru kabul edilmesi, Kudüs’ü kontrol etmesi ve İsrail’in Batı Şeria’da inşa ettiği yerleşimleri yıkma taleplerinden tamamen vazgeçilmesi imtiyazlarını veriyor. Buna karşın plan, “sınırlı egemen” bir Filistin Devleti’nin kurulması karşılığında Filistin’den tavizler talep ediyor. Plan ayrıca Filistin halkının ABD Barış Planı’nı kabul etmesi halinde İsrail’in 4 yıl boyunca yeni yerleşimler inşa etmemesini kapsıyor.

facebanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.