Lavrov: Türk-Rus mutabakatı İdlib'de Esed'in kontrol ettiği toprakları artırdı

Lavrov: Türk-Rus mutabakatı İdlib'de Esed'in kontrol ettiği toprakları artırdı

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rus-Türk mutabakatları sayesinde Esed rejiminin İdlib'de kontrol ettiği toprakların belirgin biçimde arttığını ifade etti.

Suriye'nin başkenti Şam'da Beşar Esed ve rejimin Dışişleri Bakanı Velid Muallim'le yaptığı görüşmelerin ardından mevkidaşıyla kameralar karşısına geçen Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, İdlib'le ilgili Rus-Türk mutabakatlarının oynadığı role dikkat çekti.

Lavrov, "Suriye hükümetinin, İdlib gerilimi azaltma bölgesinde kontrol ettiği topraklar, Rus-Türk mutabakatlarının imzalandığı andan itibaren önemli oranda arttı" dedi.

Lavrov, şu anda Rusya ve Türkiye'nin çaba sarf ettiği en önemli alanın İdlib gerilimi azaltma bölgesi olduğunu ve bununla ilgili somut, son derece net mutabakatlar, ayrıca ılımlı muhalifler ile teröristlerin ayrılmasına, M4 karayolunun özgürleştirilmesine, bu karayolu boyunca güvenlik koridoru oluşturulmasına yönelik görev dağılımı bulunduğunu belirtti. Lavrov, "Tüm bunlar yavaşça ancak kararlı bir şekilde yerine getirilecek. Bu çalışmaların sonuna kadar süreceğini beklemek için tüm gerekçeler mevcut" ifadelerini kullandı.

"Suriye'nin egemenliği konusuna gelirsek, Astana formatındaki istisnasız tüm belgelerde, Rus-Türk mutabakatlarında Rusya ve Türkiye'nin Suriye'nin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı göstereceği ve ayrılıkçı eğilimleri teşvik etmeyeceği yazıyor" diye devam eden Lavrov, tüm çözüm süreci tamamlandığında bu hedefe ulaşılacağının altını çizdi.

twtcanli.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.