Libya'da savaşın odağı Sirte: UMH hava savunma sistemi kurdu, Hafter operasyon bölgesi ilan etti

Libya'da savaşın odağı Sirte: UMH hava savunma sistemi kurdu, Hafter operasyon bölgesi ilan etti

Libya'da savaş, stratejik açıdan büyük öneme sahip Sirte şehri önlerinde düğümlenmiş durumda.

Sirte, Libya'da yaşanan savaşın geldiği mevcut durumda en kritik merkezlerden biri konumunda.

Türkiye'nin desteklediği Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) güçleri şehri kontrol altına almak için ilerleyişe devam ederken, siyasi ve askeri süreç sürüyor. Sirte'nin sahip olduğu stratejik ve tarihi önem, şehrin kontrolünü her iki taraf için de önemli kılıyor.

Bölgede UMH'nin saldırıları sürerken, Hafter güçleri ve UMH arasında yer yer çatışmalar yaşanıyor. 6 Haziran'dan bu yana süren çatışmalarda her iki taraf da sahada büyük bir kazanım elde edebilmiş değil. Buna ek olarak bölgenin geleceği için Türkiye ve Rusya gibi aktörlerin dahil olduğu diplomatik görüşmeler de hız kazanıyor.

Libya batısında son durum şu şekilde:

haziranlibyatrablus.jpg

(Yüksek çözünürlük için haritaya tıklayınız.)

'UMH hava savunma sistemi yerleştirdi'

Yerel kaynaklar Türkiye destekli UMH güçlerinin bölgede Hafter'e ve Rusya'ya karşı kullanılmak üzere hava savunma sistemlerini Sirte yakınlarına kurduğunu ve kullanıma hazır hale getirdiğini ifade ediyor.

Rusya, Mayıs ayı başında Libya'ya en az 14 savaş uçağı göndermişti. Rus savaş uçakları bölgede bir süredir keşif ve bombardıman amacıyla uçuşlar gerçekleştiriyor.

Türkiye'nin UMH güçlerine destek olma amacıyla Libya'ya, başta yerli üretim Hisar ve Korkut sistemleri olmak üzere hava savunma sistemleri gönderdiği biliniyor.

Sirte'de düğümü çözmek için diplomatik girişimler devam ederken, bu girişimlerin başarısızlıkla sonuçlanması halinde, Türkiye ve Rusya'nın da doğrudan ve dolaylı olarak dahil olacağı şiddetli çatışmaların başlayacağı tahmin ediliyor.

Türkiye ile Rusya'nın Libya'da askeri olarak doğrudan bir sıcak temasa girip girmeyeceği ise merak konusu.

Hafter aynı bölgeyi 'askeri operasyon alanı' ilan etti

Öte yandan Halife Hafter güçlerine bağlı askeri kaynaklar tarafından yapılan açıklamada, Sirte'nin batısındaki Cerf Vadisi ile Vuşka yerleşimi arasındaki bölgenin 'askeri operasyon alanı' ilan edildiği belirtildi.

Askeri operasyon alanı ilan edilen bölge Türkiye'nin desteklediği UMH güçlerinin kontrolünde bulunuyor. Hafter'in bu bölgeyi UMH'den geri alabilmek için saldırı gerçekleştireceği düşünülüyor.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum