Lübnan'da kriz derinleşiyor

Lübnan'da kriz derinleşiyor

Lübnan Enformasyon Bakanı Menal Abdussamed, halktan özür dileyerek görevinden istifa etti.

Lübnan'nın başkenti Beyrut'un merkezinde düzenlenen ve başta sakin geçen protesto gösterilerinde eylemciler, liman bölgesinde meydana gelen patlamalardan iktidarı sorumlu tuttu. İlerleyen saatlerde gerilimin arttığı gösterilerde kimi eylemciler güvenlik nedeniyle kapatılan barikatları aşmaya çalışarak parlamentoya girmeye çalıştı ve polise taşlı saldırıda bulundu. Polisin de göstericilere biber gazı ile karşılık verdiği olaylarda, bazı görgü tanıkları silah sesleri duyduğunu iddia etti. Kimi göstericilerin de bankalar birliğinin bulunduğu binaya girmeye çalıştığı aktarıldı. Buna paralel olarak yerel medya kuruluşları da bazı göstericilerin dışişleri, ekonomi ve enerji bakanlıkları binalarına girmeye teşebbüs ettiğini haber veriyor.

Gösterilerde hayatını kaybeden polisin ise bir otelde kapalı kalan eylemcilere yardım etmeye çalıştığı ileri sürüldü.

Başbakan Hasan Diyab'ın, erken genel seçimleri gündeme getirerek tansiyonu düşürme çabası ise karşılık bulmadı. Seçimler için de herhangi somut bir tarih belirtilmedi. Lübnan halkının önemli bir kesimi, seçimlerin ülkedeki mevcut güç dengelerini değiştireceğine inanmıyor.

Lübnan'da geçen sene ekim ayında da yoğun protestolar düzenlenmiş, eylemciler siyasi refomlar talep etmişti. Lübnanlı eylemciler ülkedeki siyasi elit tabakayı yolsuzlukla ve ülkeyi yağmalamakla suçluyor. Protestocuların öfkesini tetikleyen faktör, salı günü meydana gelen ve yaklaşık 160 kişinin hayatını kaybetmesine, 6 bin kişinin de yaralanmasına yol açan patlama oldu. Tehlikeli amonyum nitrat maddesinin, güvenlik önlemleri alınmadan yıllarca Beyrut Limanı'nda depolandığının ortaya çıkması ve yaşanan halkın halihazırda var olan kızgınlığını daha da artırmış durumda.

Enformasyon Bakanı istifa etti

Bu arada Lübnan Enformasyon Bakanı Menal Abdussamed görevinden istifa ettiğini duyurdu. Pazar günü televizyonda yaptığı bir konuşma ile istifasını açıklayan kadın bakan, "Hedeflerine ulaşamayan tüm Lübnanlılardan özür diliyorum" ifadesini kullandı.

İstifasına gerekçe olarak salı günü limanda yaşanan patlamayı gösteren Abdussamed, ülkedeki olası bir değişimin şu anda "daha da ulaşılamaz" olduğunu dile getirdi. Enformasyon Bakanı'nın istifası, patlama felaketinden sonra kabine üyelerinden birinin ilk istifası oldu. 

Limandaki patlamadan bir gün önce de Lübnan Dışişleri Bakanı Nasif Hitti, içinde bulunduğu hükümetin başarılı olamadığını ifade ederek görevinden istifa ettiğini duyurmuştu.

tg-003.jpg

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.