Macron'un kampanyasında Lübnan için 298 milyon dolar toplandı

Macron'un kampanyasında Lübnan için 298 milyon dolar toplandı

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron öncülüğünde düzenlenen uluslararası bağış kampanyası kapsamında Lübnan için toplanan bağış miktarının 298 milyon doları bulduğu bildirildi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Salı günü Beyrut Limanı'nda meydana gelen büyük patlamanın ardından Pazar günü düzenlenen acil bağış kampanyası toplantısında tüm dünya güçlerinin farklılıklarını bir kenara bırakarak Lübnan halkına destek olması çağrısında bulundu. Fransa Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamada, Emmanuel Macron öncülüğünde düzenlenen uluslararası bağış kampanyası kapsamında ülkelerin bağışladığı toplam miktarın 298 milyon doları bulduğu bildirildi.

Fransa Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamada ayrıca bu bağışın Lübnan'da siyasi ya da kurumsal reform yapılması şartına bağlı olmayacağı kaydedildi. Macron öncülüğünde düzenlenen acil konferans sonunda yayınlanan bildiride, "Yardımlar; zamanında, yeterli ve Lübnan halkının ihtiyaçlarını karşılayacak çerçevede, azami ölçüde şeffaflık ve etkinlikle, doğrudan yapılmalıdır" ifadeleri yer aldı.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamadaysa konferansa katılan Başkan Trump'ın Amerika'nın Lübnan halkına yardıma hazır olduğunu söylediği bildirildi. Açıklamada, "Başkan Trump, Lübnan'da sükunet çağrısında bulundu. Başkan, Lübnanlı barışçı protestocuların şeffaflık, reform ve hesap verilebilirlik için yaptığı çağrıları haklı buluyor" denildi.

Borç içindeki Lübnan, koronavirüs pandemisi ve 158 kişinin öldüğü patlamadan önce de ekonomik kriz içindeydi.

Ancak yabancı hükümetler, kendi halkı tarafından yolsuzlukla suçlanan Lübnan hükümetine ‘‘açık çek” yazma konusunda tedirgin. Kimi ülkelerse İran'ın Hizbullah örgütü üzerinden sağladığı nüfuz nedeniyle endişeli.

Bağışta Macron'un etkisi

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, düzenlediği çevrimiçi (online) bağış konferansının açılışında yaptığı konuşmada, Lübnan'a yapılacak uluslararası yardımın Birleşmiş Milletler (BM) tarafından eşgüdümlü olarak yürütülmesi gerektiğini kaydetti.

Fransız Rivierası'ndaki yazlığından video konferans aracılığıyla toplantıya katılan Macron, ‘‘Görüş farklılıklarına rağmen herkes Lübnan'ın ve Lübnan halkının yardımına koşmalı. Bugün görevimiz, hızlı ve etkili bir şekilde harekete geçmek” dedi.

Macron, Lübnan'a yardım teklifinin içinde 4 Ağustos'taki patlamaya ilişkin tarafsız, güvenilir ve bağımsız bir soruşturma açılmasına destek verilmesi olduğunu da söyledi.

Patlamanın bilançosu

Patlama, 250 bin Lübnanlı'nın evlerini kaybetmesine, iş yerlerinin ve hayati önem taşıyan tahıl depolarının yıkılmasına neden olmuştu.

İktisatçılar, Beyrut'u yeniden yapılandırmanın maliyetinin milyarlarca doları bulacağını söylüyor. Ekonomik tahminlere göre patlama, Lübnan'ın gayrisafi milli hasılasının yüzde 25'ini yok etmiş olabilir.

twtcanli.jpg

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.