Lübnan'daki yeni hükümette 'Sünni temsilciler' tartışması

Lübnan'daki yeni hükümette 'Sünni temsilciler' tartışması

Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn 'Yeni Hükümet’in kurulma sürecine ilişkin karışıklığın giderilmesi için çaba sarf etmeye devam edeceklerini' belirtti.

Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah 8 Mart Cephesi’ndeki 'Hizbullah yandaşı Sünnilerin' Yeni Hükümet’te temsil taleplerini desteklediklerini yineledi.

Nasrallah, Dışişleri Bakanı ve (Maruni Hristiyan) Özgür Yurtsever Hareketi (ÖYH) lideri Cibran Basil ile görüşmesi sonrasında "Bağımsız Sünni Vekillerin’ olmadığı bir hükümete partisinin katılmayacağını" belirtti.

Nasrallah: Sünni vekillerin temsil taleplerini destekliyoruz

Basil ve Nasrallah arasındaki toplantıda, hükümetin kurulmasına ilişkin bazı meseleler ele alındı. Toplantıda ayrıca, sürece ilişkin anlaşmazlıkları çözme yolları görüşüldü.

Nasrallah, "Bu suni krize dair söylenenlerin hiçbiri doğru değil. Çünkü 5 aydır Sünni vekiller taleplerini belirtiyor ve biz de bu talepleri destekliyoruz. Söz konusu krizin çözümü Hariri’de. Bunu iki gün önce Bakan Cibran Basil ile gerçekleştirdiğim toplantıda da ifade ettim" dedi.

Nasrallah, “Biz (Hizbullah ve Emel Şii ittifakı) 10 bakan talep ediyoruz. Eğer oylamaya göre davranırsak durum, daha karmaşık bir hal alır. Hükümetin kurulmaya başlandığı ilk günden bu yana Hariri’den, bu 6 milletvekilinin hükümette bir bakanlığı üstlenmesini istedik” ifadelerini kullandı.

Basil: Lübnan'da Sünni Şii ihtilafı ulusal bir krizdir

ÖYH’nin eczacılar heyetinin yıllık akşam yemeğinde konuşan Cibran Basil, “Sünni-Şii krizi olarak adlandırılan ihtilaf, ulusal bir krize dönüşmüş haldedir. Çünkü söz konusu durum sadece iki tarafı değil, tüm Lübnanlıları ilgilendiriyor. Sadece doğru temsil kriterlerini uygularsak bu krizden kurtulabiliriz” dedi.

Basil açıklamasının devamında ise, “Hepimiz çoğunluğun veya azınlığın temsilcisiyiz, ancak aynı zamanda güncel bloklara ve temsil yollarına dikkat eden tek bir temel kritere bağlıyız. Bu temel kritere geri dönersek, hükümetin mümkün olan en kısa sürede kurulacağını düşünüyorum. Bu bizim görevimizdir. Çözümle ilgileniyoruz ve bu çözüme katkıda bulunacağız.” şeklinde konuştu.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.