Macron: İdlib konusunda Rusya ile aynı fikirde değiliz

Macron: İdlib konusunda Rusya ile aynı fikirde değiliz

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Avrupa'nın uzun vadede Rusya ile daha iyi ilişkiler kurmak için çaba sarf etmesi gerektiğini söyledi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İdlib'de yaşananlarla ilgili Rusya ile aynı fikirde olmadığını belirtse de Avrupa'nın uzun vadede Rusya ile daha iyi ilişkiler kurmak için çaba sarf etmesi gerektiğini söyledi.

Almanya'da devam eden 56'ncı Münih Güvenlik Konferansı'nda konuşan Macron, 5G, yapay zeka ve birçok konuda Avrupa'nın hızlı çözüm üretmesinin ve Avrupa'da göç sorununa çözüm bulunmasının önemine işaret etti.

Çin'in geleceğine yoğun yatırımlar yaptığını ve bunu küçümsememek gerektiğini belirten Macron, "Avrupa'da finans krizine ilişkin Güney ile Batı, göç krizine ilişkin ise Doğu ile Batı arasında bir bölünme yaşandı" dedi.

Avrupa'nın savunma alanında güçlenmesi gerektiğini ancak bunu yaparken NATO'ya da ihtiyaç duyduklarını söyleyen Macron, Rusya ile ilişkiler hakkında ise "İdlib'de yaşananlarla ilgili Rusya ile aynı fikirde değiliz. Bu kabul edilemez. Ne Rusya yanlısı ne Rusya karşıtıyım. Ben Avrupa yanlısıyım" ifadelerini kullandı.

Rusya ile daha fazla diyaloğu savunan Macron, geçen yılın sonlarında Fransa, Almanya, Rusya ve Ukrayna arasındaki doğu Ukrayna'daki çatışmayı çözmeyi amaçlayan dört yönlü zirvelerin canlanmasına dikkat çekti.

Macron: Uzun vadede Rusya ile yeniden bağlantı kurmalıyız

Rusya'nın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin daimi üyesi olduğunu hatırlatan Macron, "Uzun vadede Rusya ile yeniden bağlantı kurmamız gerekiyor ancak rolündeki sorumluluğunu da vurgulamalıyız. Konseyin ilerlemelerini engelleyen sürekli bir üye olamaz'' diye konuştu.

Rusya'nın askeri birikiminin finansal olarak sürdürülemez olduğunu savunan Macron, "Rusya’nın Çin ile yapacağı ittifak kısmen dayanıklı olmayacak, çünkü Çin hegemonyası ile Rus gurur duygusu uyumlu değil" diye ekledi.

Macron ayrıca, Rusya'nın siber saldırılar veya sosyal medyada yapılan manipülasyon yoluyla Batılı demokrasileri istikrarsızlaştırmaya devam edeceğine işaret etti.

twtcanli.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.