"Müslüman İran" Azerbaycan'a karşı neden Ermenistan'ın yanında?

"Müslüman İran" Azerbaycan'a karşı neden Ermenistan'ın yanında?

İran, Dağlık Karabağ'da patlak veren çatışmalarda Azerbaycan'a karşı Ermenistan'ın yanında yer alıyor.

İran, Dağlık Karabağ'da patlak veren çatışmalarda Azerbaycan'a karşı Ermenistan'ın yanında yer alıyor.

1990'lı yıllarda bölgede patlak veren savaşta da Ermenistan ile olumlu ilişkilerini sürdüren İran, Ermenistan ile sınır geçişlerini ve tedarik hatlarını açık tuttu.

Çoğunluğu Şii olan Azerbaycan'a karşı İran'ın Ermenistan tarafında yer alması dikkat çekiyor.

İran'ın tavrının sebebi ne?

Bölgede yaşanan son çatışmalarda da "Her iki tarafa da itidal çağrısı yapan" İran'ın, Ermenistan'a yönelik askeri ikmal hatlarını açık tuttuğu ve bu doğrultuda Rusya ile iş birliği yaptığı öne sürüldü.

Nitekim sosyal medya ağlarında servis edilen birçok görüntüde İran'ın Rusya'dan gelen askeri araçları Ermenistan'a sevk ettiği ifade edildi.

Diğer yandan bu sevkiyatların sadece askeri araçları değil, savaşçıları da kapsadığı, Ermenistan saflarında savaşmak için çok sayıda savaşçının İran üzerinden bölgeye geçişinin sağlandığı ifade edildi.

İran'ın Rusya ile olan ilişkilerinin, Ermenistan'a olan destekte başat faktörlerden olduğu düşünülüyor.

Bunun yanı sıra İran'daki Azeriler arasında artan milliyetçiliğin de İran'ı, Azerbaycan etkisine karşı Ermenistan'a destek olmaya ittiği ifade ediliyor.

Azeri gazeteci Ceyhun Aşirov da katıldığı bir televizyon programında İran'ın Ermenistan'a verdiği desteğe dikkat çekiyor.

Aynı zamanda iki ülke arasındaki sınır anlaşmazlıkları, Hazar Denizi'ndeki enerji kaynaklarına dair anlaşmazlıklar ve Azerbaycan'ın İsrail ile savunma iş birliği de İran'ın Ermenistan'ı desteklemesine yol açıyor.

İran'ın bölgede Azerbaycan'ın güç kazanmasına sıcak bakmadığı biliniyor.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum