Pakistan Başbakanı Şerif: Afganistan terör gruplarına ev sahipliği yapıyor

Pakistan Başbakanı Şerif: Afganistan terör gruplarına ev sahipliği yapıyor

Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif, New York'taki Birleşmiş Milletler Genel Kurulu konuşmasında bölgesel ve küresel meseleleri ele aldı.

Pakistan'ın yaşadığı son doğal afet krizine dikkati çeken Şerif, bölgedeki meseleler hakkında da detaylı açıklamalarda bulundu.

Başbakan Şerif, "uluslararası toplumla ortak endişeleri paylaştıklarına" vurgu yaparak, Afganistan'da varlık gösterdiğini ileri sürdüğü silahlı gruplar olan "IŞİD, Pakistan Talibanı (TTP), El Kaide, Türkistan İslam Partisi ve Özbekistan İslami Hareketi'nin faaliyetlerine parmak bastı.

BM Genel Kurulu'nda konuşan Şerif, "Geçiş dönemindeki Afgan yetkililerin desteği ve iş birliğiyle birlikte bunlarla başa çıkmak gerekiyor." diye konuştu.

Pakistan'ın "terörizmin başlıca kurbanlarından olduğunu" ifade eden Şerif, "Son 20 yılda, terör saldırıları sebebiyle 80 binden fazla insani ve 150 milyar dolardan fazla ekonomik kayıp verdik." ifadesini kullandı.

Öte yandan Şerif, Pakistan ordusunun ülke içindeki "terör gruplarının faaliyetlerini en aza düşürdüğünü" söyledi.

Pakistan Başbakanı bölgedeki güvenlik meselelerine dair konuşmasını "Halen sınır ötesi terör saldırılarına maruz kalmaya devam ediyoruz, ki bunlar bölgesel düşmanlarımızca desteklenip, finanse ediliyor." sözleriyle sonlandırdı.

Afganistan'a ait rezervler serbest bırakılsın

Afganistan'daki mevcut genel durumu da ele alan Başbakan Şerif, komşu ülkenin çeşitli zorluklarla mücadele ettiğini söyledi.

Şerif, yaklaşık olarak 30 milyon Afganın doğru dürüst bir ekonomik sistem altında yönetilemediğine dikkati çekerken uluslararası topluma seslendiği konuşmasında Afganistan Merkez Bankası'na ait rezervlerin serbest bırakmaya çağırdı.

Keşmir sorunu

Başbakan Şerif, Hindistan işgali altındaki Müslüman çoğunluğun oluşturduğu Cammu Keşmir sorununa da değindi.

Hindistan'ın bölgeyi yasa dışı bir demografik değişimden geçirdiğine atıf yapan Şerif, iktidardaki BJP hükümetinin Müslüman çoğunluklu Cammu Keşmir'i Hindu çoğunluklu bir bölgeye dönüştürmeye çalıştığını belirtti.

Şerif, Pakistan halkının her zaman tam bir dayanışma içinde "Keşmirli kardeşlerinin yanında yer aldığını" vurguladı.

Kaynak: Mepa News

280.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum