"ABD Keşmir'de Hindistan'ın işkenceci yetkililerine eğitim veriyor"

"ABD Keşmir'de Hindistan'ın işkenceci yetkililerine eğitim veriyor"

FBI'ın Hindistan'ın işgali altındaki Keşmir'de iktidardaki BJP hükümetini eleştiren kişilere işkence uygulayan bir güvenlik biriminin üst düzey yetkilisine eğitimler verdiği ortaya çıktı.

Federal Soruşturma Bürosu'nun (FBI), Hindistan'ın işgali altındaki Cammu Keşmir'de çeşitli insan hakları ihlalleriyle ün salan bir "terörle mücadele" biriminde bir zamanlar üst düzey görev almış Hindistan yönetimi yetkilisine eğitim verdiği ortaya çıktı.

FBI merkezinde eğitim programına dahil olan Tahir Ashraf Bhatti, Keşmir'de sosyal medya platformlarında muhalif fikirleriyle öne çıkan kişilerin sorgulandığı ve hatta işkenceye maruz kaldığı bir gözaltı merkezinin denetiminden sorumluydu.

Buna rağmen FBI'a ait bir merkezde 'Sıkıysa Yakala' adlı sunum sonrasında fotoğrafını sosyal medyada paylaşan Bhatti'nin eğitimlere tabi tutulduğu gün yüzüne çıktı.

Söz konusu güvenlik yetkilisinin yöneticiliğini yaptığı "terörle mücadele" birimi, Keşmirlilere işkence ve yargısız infaz gerçekleştirmekle suçlanıyor.

The Intercept'in haberine göre Bhatti, bir siber güvenlik biriminde üst düzey yetkililerden biriydi. Bu siber güvenlik biriminin sosyal medya platformlarında Hindistan hükümetini eleştiren kimseleri gözaltı merkezlerinde şiddet uyguladığı belirtiliyordu.

ABD'nin, Keşmir'de işkencelerle hafızalara kazınmış bir güvenlik biriminin üst düzey yetkilisini eğitmesi, Leahy Mevzuatı'nın ihlali sayılabilir.

Bu yasalara göre, Washington yönetimi normal şartlarda insan hakları ihlalleri işleyen yabancı bir güvenlik gücünü eğitme hakkına sahip değil. Ancak buna rağmen ABD İsrail'den Ürdün'e, Mısır'dan Pakistan'a kadar benzer suçlara imza atan çok sayıda yerel gücün eğitimine katılıyor.

Öte yandan ABD, Hindistan ile de askeri ve ulusal güvenlik alanlarında iş birliğine sahip.

Kaynak: Mepa News

whtspp.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.