Rusya ve Esed rejimi Ayn el Arab'a girdi

Rusya ve Esed rejimi Ayn el Arab'a girdi

Esed rejimi ve Rus güçleri, YPG ile varılan anlaşma kapsamında Ayn el Arab'a girdi.

Suriye'de rejim güçleri ve Rus askerlerinin, Menbiç'in ardından bu kez Ayn el Arab'a (Kobani) girdiği bildirildi. Suriyeli ve Rus askerlerin kasabaya ulaştığını İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi duyurdu.

Ayn el Arab, YPG için sembolik önem taşıyor.

Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyinde başlattığı operasyonun ardından YPG, Rusya'nın arabuluculuğu ile Esed rejimiyle bir anlaşmaya varmıştı. Anlaşma çerçevesinde Esed güçleri, ilk olarak Menbiç'e konuşlanmıştı. ABD Başkanı Donald Trump, Barış Pınarı harekatının başlamasıyla bölgedeki ABD askerlerini çekmişti.

BM'den Barış Pınarı'na kınama yok

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Avrupa Birliği ülkelerinin talebi doğrultusunda Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyindeki operasyonunu görüşmek üzere toplandı.

Görüşme sonrasında 15 üye ülkenin destek verdiği bir metin yayınlandı. Metinde "Güvenlik Konseyi'nin üyeleri IŞİD'in de aralarında olduğu gruplardan teröristlerin yayılma riski hakkında derin endişesini dile getiriyor" ifadesi yer aldı. Türkiye'nin operasyonu nedeniyle IŞİD mensuplarının YPG'nin kontrolünde olan hapishanelerden kaçabileceği yönünde endişeler gündeme gelmişti.

Fransa tarafından önerilen metinde ayrıca Suriye'nin kuzeyindeki insani durumun daha da kötüleşmesi konusunda duyulan endişe dile getirildi. BM Güvenlik Konseyi'nin metninde Türkiye'ye operasyonuna son verme çağrısı yapılmadı. Geçtiğimiz hafta operasyonun sonlandırılmasını isteyen iki metin Konsey'de oylamaya sunulmuş, Rusya ve Çin'in engeline takılmıştı.

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.