Salgınla boğuşan İran okulları açmaya hazırlanıyor

Salgınla boğuşan İran okulları açmaya hazırlanıyor

İran Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, 28 şehirde koronavirüs verilerinde yüksek rakamlar kaydedilirken yarın okulların açılması için hazırlanılıyor.

İranlı yetkililerin salgının ikinci dalgasında koronavirüs verilerinde azalan bir sürece girildiğini duyurmasının üzerinden bir haftadan kısa bir sürenin geçmesinin ardından ülke dün (Perşembe) günlük 2 bin vaka sınırına ulaştı.

Şarkul Avsat'ın haberine göre, İran Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Sima Sadat Lari dün düzenlenen günlük basın konferansında, son 24 saatte kaydedilen vaka sayısının bin 994’e ulaştığını, böylece ülkede kaydedilen toplam vaka sayısının 380 bin 746 kişiye yükseldiğini duyurdu.

Ülkede 129 kişinin daha hayatını kaybetmesinin ardından toplam vefat sayısı 21 bin 926 kişiye yükseldi.

Sağlık Bakanlığı bin 63 kişinin tedavi görmek üzere hastaneye yatırıldığını ve sağlık durumu kritik olan 3 bin 702 kişinin yoğun bakımda tedavi gördüğü açıkladı. İranlı yetkililer, Kovid-19 vakalarının tespit edilmesi için 3 milyon 307 bin test gerçekleştirildiğini belirtti.

Açıklanan resmi rakamlara göre, Şubat ayında virüsün yayılmaya başlamasından bu yana iyileşen vaka sayısı 328 bin 595 kişiye ulaştı.

Sağlık Bakanlığı Sözcüsü, günlük vaka ve ölüm oranlarına dair alınan son bilgilere göre, Tahran da dahil olmak üzere 13 eyalet “kırmızı durumda” iken 15 eyaletin “alarm durumunda” olduğunu söyledi.

31 eyaletten 28’inin hala yüksek seviyede koronavirüs salgınına tanık olunurken yarın tüm eyaletlerde okullar kapılarını açmaya hazırlanıyor.

İran Eğitim ve Öğretim Bakanı Muhsin Hacı Mirzayi dün öğrencilerin her derse katılımının 35 dakika süreceğini ve sağlık protokollerinde kararlaştırılan tavan öğrenci sayısını aşan okullar istisna olmak üzere tüm okulların yeniden açılacağını vurguladı. Bakan, Eğitim Bakanlığının e-öğrenme ve resmi kanallar üzerinden aylar önce başlatılan programını ele alarak eğitim kadrolarının “okulları hazırlamak için günün her saati çalıştığını” belirtti.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Koronavirüs ile Mücadele Komitesi’nin üst düzey yetkilileri ile bir araya geldiği toplantıda öğrencilerin sağlıklarının korunmasının ve eğitim süreçlerinin devam etmesinin büyük bir önem taşıdığını söyledi. Ruhani, Koronavirüs ile Mücadele Komitesi’nin ilk aylarda uyguladığı politikaların “sürecin verilerine ve uzmanların görüşlerine dayandığını ancak şimdi verilerin ve uzmanların yanı sıra güçlü ve başarılı bir arka plana sahip olunduğunu” ifade etti. Ruhani, ulusal ve dini etkinlikler düzenlenmesini, ekonomik faaliyetlerin yeniden başlatılmasını ve üniversiteye giriş sınavının yapılmasını savunarak okulların yeniden açılmasını “bir başarı” olarak niteledi.

Cumhurbaşkanlığı web sitesinde, Ruhani'nin “Talimatlar, insanların koronavirüs gölgesi altında protokollere uyarak hayatlarına devam edebildiklerini gösterdi.” ifadeleri aktarıldı. Ruhani ayrıca faaliyetlerin durdurulmasının insanların sağlığının korunması için uygun bir çözüm olmadığını belirtti.

İran güvenlik güçlerinde çalışan bir sağlık görevlisi, seyahat eden vakaların artmasının ülkede üçüncü bir dalganın ortaya çıkma tehlikesini artacağı konusunda uyarıda bulundu. Tatilin bitmesinden bir haftadan az bir süre sonra özellikle de kuzey eyaletlerinde yüksek seyahat seviyelerine dikkat çekti.

Yetkililerin, ülkede hava sıcaklıklarının düşük olduğu zamana denk gelen Aşura merasimlerinin düzenlenmesine izin vermelerinin ardından son günlerde seyahat oranı zirve noktasına ulaştı.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.