Somali'deki ABD saldırıları ve El Şebab varlığı

Somali'deki ABD saldırıları ve El Şebab varlığı

"Somali askerlerinin Jamaame’yi geri alması hükümet güçleri için olumlu bir haber olsa da, El Şebab bölgede hala çok güçlü."

El Şebab güçlerinin geçtiğimiz günlerde bölgede görev yapan Somali askerlerine saldırmasının ardından, ABD kuvvetleri, Kismayo’nun 40 km kuzeydoğusunda bir noktaya gerçekleştirdiği operasyonda 9 örgüt mensubunun öldürüldüğü belirtildi. Operasyon, Somali güçleri tarafından bir gün önce El Şebab’dan aldığı Jamaame’nin yakınlarında yapıldı.

AFRICOM tarafından yapılan açıklamada operasyonda bir El Şebab savaşçısı da yaralandı. AFRICOM ayrıca operasyonda hiçbir sivilin öldürülmediğini ilan etti.

"2018 yılında 22 operasyon"

AFRICOM tarafından bu bölgedeki son operasyon 22 Ağustos’ta icra edildmişti. AFRICOM Medya İlişkileri bünyesinde bir yetkili olan Yüzbaşı Karl J. Wiest, ABD’nin Somali’de 2018 yılı içinde, El Şebab örgütünü hedef alan 22 operasyon yaptığını bildirdi.

1 Ekim tarihinde gerçekleşen son operasyon ise büyük ihtimale Somali askerlerinin operasyonuna destek için yapıldı.

Somali Ulusal Ordusu, Somalili bir general tarafından “büyük bir El Şebab kalesi” olarak tanımlanan Jamaame’nin 30 Eylül tarihinde geri alındığını ilan etmişti. Jamaame, Kismayo’nun kuzeydoğusunda yaklaşık 50 km uzaklıkta bulunmaktadır.

Somali askerlerinin Jamaame’yi geri alması hükümet güçleri için olumlu bir haber olsa da, El Şebab’ın bölgede hala çok güçlü ve geçmişte Afrika Birliği ve Somali Ordusu tarafından alınan yerlere saldırıp tekrar geri aldıkları örnekler var.

Örgüt, ABD destekli Somali Ordusu ve Afrika Birliği askerleri tarafından sürekli baskı altında tutulmasına rağmen sağlam yapısını muhafaza etti. Geçtiğimiz yıllarda örgüt tarafından yapılan saldırılarda Uganda, Burundi, Kenya ve Etiyopya askerlerinden oluşan Afrika Birliği güçlerinden yüzlerce kayıp verildi.

"Kırsal kesimin tamamına yakını El Şebab kontrolünde"

Bu saldırılar sonucu Afrika Birliği, Somali’nin güneyindeki bazı şehirlerden geri çekilmek zorunda kaldı. Şu anda El Şebab, kırsal kesimin neredeyse hepsini ve güney ve orta Somali’de birkaç şehri kontrol etmektedir.

ABD ordusu El Şebab’ı defalarca ABD ve müttefiklerine direkt bir tehdit olarak nitelendirdi. Örgütün 2016 yılında, ileri teknoloji bir "laptop bombası" kullanarak bir uçağı düşürme girişiminden sonra ABD örgütün tehdit seviyesini yükseltmişti.

ABD söz konusu saldırıyı bahane ederek, Orta Doğu’daki 10 havalimanından kalkan uçaklarda elektronik cihazların bulundurulmasını yasaklamıştı.

ABD Devlet Bakanlığı tarafından yayımlanan terörizm raporunda Somali, “teröristlerin güvenli bölgesi” olarak tanımlandı.

Raporda, “ ... El Şebab 2017 yılında üst düzey askeri baskı altına alınmış olmasına rağmen ülkenin büyük bir kesimini elinde tutmaya devam etmektedir. Grup, aralarında bombalı araç (VBIED), canlı bomba saldırısı, havan saldırıları ve hafif silahların kullanılması hususlarının bulunduğu birçok şekilde yüksek profilli saldırılar icra etme kabiliyetini korumaktadır” ifadeleri yer aldı.

El Şebab, özellikle başkent Mogadişu olmak üzere ülkenin birçok noktasında gerçekleştirdiği saldırılarına ara vermeden devam ediyor. Daha geçtiğimiz gün, Avrupa Birliği Eğitim Misyonu çerçevesinde Somali’de bulunan üyelerine ait konvoy bir canlı bomba saldırısının hedefi oldu ve iki kişi öldü.

Somali'de ortalama son durum:

ek1.jpg

Kaynak: Long War Journal, Mepa News

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum